Neutrois: wat is dat?

De maatschappij door Anjali

We weten inmiddels dat er verschillende genders zijn, en hebben we het gehad over termen als genderneutraal, pangender, cisgender en non-binair. In dit artikel bespreken we iets waar je misschien nog niet van gehoord hebt, of waar je graag meer over zou willen weten: neutrois.

Wat is neutrois?

Neutrois is een non-binaire genderidentiteit, en iedereen die zich hiermee identificeert ervaart dit op een andere manier. Hierdoor is het een overkoepelende term. De term wordt vaak geassocieerd met 'neutraal', 'niets' of 'nihil', en heeft veel overeenkomsten met agender. Agender houdt in dat iemand zich genderloos of genderneutraal voelt.

Eén van de balngrijkste definities is je 'neutraal-gender' voelen. Je voelt je niet mannelijk, niet vrouwelijk en niets ertussenin. Toch voelt iemand die deze genderidentiteit heeft zich sterk gendergebonden. Een andere bekende definitie is je genderloos, agender, non-binair of null-gendered voelen, en sommigen identificeren zich ook als transgender. Toch zijn er nog niet veel dingen bekend over deze term, en wordt deze genderidentiteit niet wettelijk erkend, net als bij andere non-binaire identiteiten.

Het verschilt natuurlijk per persoon, maar veel mensen geven de voorkeur aan deze term in plaats van genderneutraal, androgyn, non-binair of agender. Sommige mensen die zich op deze manier identificeren, kiezen er ook voor een operatie te ondergaan waarin zijn geslachtskenmerken laten verwijderen. Anderen laten alleen specifieke kenmerken verwijderen, of kiezen er bewust voor zich niet te laten opereren.

Neutrois versus agender en genderneutraal

De termen agender, genderneutraal en neutrois worden door veel mensen door elkaar gebruikt, maar voor anderen is er een heel groot verschil tussen de termen. Er is weinig overeenstemming over het verschil tussen deze termen. Er wordt wel eens gezegd dat agender mensen het zo ervaren alsof ze helemaal geen gender hebben, terwijl neutrois de ervaring is juist wél een genderidentiteit te hebben, maar deze niet mannelijk of vrouwelijk is. Inplaats daarvan is de genderidentieit neutraal. Sommige personen die genderloos zijn, identificeren zich als genderneutraal of agender, terwijl anderen er op een andere manier naar kijken en zich daarom met een andere term identificeren.

Gebruiken van voornaamwoorden

Iedereen die zich met deze term identificeert, wil op een andere manier aangesproken worden. Het is daarom van belang goed te luisteren naar wat de voorkeuren zijn en deze te respecteren. Wanneer je het niet (meer) zeker weet, vraag je het op een voorzichtige manier. Blijf altijd respectvol naar iemand anders toe en accepteer iemands waarden. Zo draag je bij aan een positieve en accepterende wereld.