Genderneutraal: wat is dat?

De maatschappij door Chloe

We hebben allemaal wel eens de term genderneutraal voorbij horen komen. Hier heb je waarschijnlijk ook wel een idee bij, maar wat betekent het nou echt als je genderneutraal bent? Wij vertellen je er hier alles over.

Wat is genderneutraal?

De betekenis van genderneutraliteit is zelfs opgenomen in de Dikke van Dalen. Hierin wordt genderneutraliteit beschreven als: 'geen onderscheid makend tussen seksen en daaraan toegeschreven eigenschappen, gedragingen en voorkeuren'. Genderneutraal wordt ook wel agender genoemd. Dit kan dus in principe op van alles worden toegepast. Denk bijvoorbeeld aan taalgebruik, maar ook aan de opvoeding van je kinderen. Zo hoeft een jongen bijvoorbeeld niet persé op voetbal en hoeft een meisje niet persé met Barbies te spelen.

Lees ook: De leukste uniseks babynamen: dit zijn ze!

Stereotypen

Bij genderneutraliteit worden veel stereotypen doorbroken. Bepaalde sociale-, gedrags- en identiteitsaspecten worden namelijk niet toegekend aan het man of vrouw zijn. Zo is paardrijden of ballet niet alleen een sport voor vrouwen en hoeft kleding zoals een stropdas ook niet alleen voor mannen te zijn.

Genderneutraliteit in de samenleving

Door met genderneutraliteit rekening te houden, zorgen we ervoor dat een groot deel van de samenleving zich niet buitengesloten voelen. Dit gaat dan om de non-binaire transgenders. Iemand die non-binair is, voelt zich niet thuis in de binaire geslachtscategorieën man of vrouw. Veel mensen durven dit niet te uiten, uit angst voor de reacties van anderen. Door rekening te houden met genderneutraliteit geven we als maatschappij aan dat dit niets vreemds is.

Genderneutraal taalgebruik

Doormiddel van genderneutraal taalgebruik voelen de non-binaire transgenders zich minder buitengesloten. Wanneer je bijvoorbeeld 'hij' of 'zij' gebruikt, kan iemand die non-binair is zich hier niet mee identificeren. Bij genderneutraal taalgebruik maken we geen onderscheid tussen seksen. Je zegt iets dan op zo'n manier dat iedereen zich erin zou moeten herkennen, dus niet alleen mannen of alleen vrouwen. Dit kan soms best lastig zijn, aangezien onze taal alleen mannelijke en vrouwelijke voornaamwoorden kent. Toch kan je het zo doen dat iedereen zich aangesproken voelt. DIt doe je door voornaamwoorden die een sekse aanduiden te vermijden. Denk dus aan 'hij', 'zij', 'hem' en 'haar'. Alternatieven die je dan kunt gebruiken in genderneutraal taalgebruik zijn 'hen', 'die' en 'hun'.