Waarom het oké is als je geen kinderen wilt

Mama door Sabine

Wanneer jij en je partner al een tijd samen zijn en jullie allebei richting de dertig gaan (of dat al zijn), komen er vanzelf brutale vragen uit je omgeving of jullie al aan kinderen gaan beginnen. Euh, kinderen? Die wil jij helemaal niet - en daar is helemaal niets mis mee. 

Lees ook: Wat je nooit moet zeggen tegen een vrouw zonder kinderwens

Geen drang

Sommige mensen willen al van jongs af aan kinderen. Ze sleepten hun babyborn overal mee naar toe, terwijl jij nooit echt de drang hebt gehad om je te vermenigvuldigen. Kinderen van een ander vind je leuk, maar je hoeft ze zelf niet. Je omgeving snapt dat niet altijd, maar geen kinderen willen is helemaal niet raar of erg. Niet iedereen wil een uitgebreid gezin stichten. ‘Wacht maar, als je op die en die leeftijd bent, verander je nog wel van gedachten!’ How about no? Er zijn mensen die gewoon echt geen kinderen willen en dat is net zo normaal als dat wel willen. Helemaal oké, want:

Kinderen zijn duur 

Hoewel men altijd roept dat geld niet gelukkig maakt, is het toch iets waar je niet zonder kunt leven. Kinderen kosten je bakken met geld. Als jij het geld niet hebt, of het liever aan andere dingen wilt besteden, is dat prima. Of je kinderen wilt, is nog altijd jouw keus en niet die van een ander. Het heeft niets met egoïsme te maken. Je kiest voor dat wat beter lijkt voor jou. Een kind krijgen en hem of haar niet alles kunnen bieden wat hij of zij nodig heeft, zou veel erger zijn. 

Je wilt carrière maken

Voor mannen is het nog altijd makkelijker om hoger op de carrièreladder te klimmen, terwijl vrouwen nog weleens worden benadeeld als ze zwanger zijn. Iemand ontslaan vanwege een zwangerschap mag niet, maar sommige bedrijven hebben het zo achter de ellenbogen dat ze een andere manier vinden om je eruit te knikkeren. Daarnaast kan het ook lastig zijn om je werkschema te combineren met een kind. Overwerken wordt lastig met een kleine, ook al staat de andere ouder klaar. Laat staan dat je (last-minute) zakenreisjes vaak wel kunt vergeten.

Het is jouw lichaam

Volgens veel vrouwen is de zwangerschap en de bevalling het helemaal waard als je je kindje eenmaal in je armen hebt. Toch vraagt het wel veel van je lichaam. Negen maanden lang maakt je lichaam veranderingen door die niet altijd welkom zijn, maar soms wel blijvend. De bevalling is nou ook niet bepaald een pleziertje en in sommige gevallen duurt het herstel maanden (!). Niet iedereen wil dit doorstaan en dat is prima. Jouw lichaam, jouw keuze. 

Je hebt er gewoon geen behoefte aan

Sterker nog: je voelt simpelweg absoluut geen drang om je eigen kinderen te hebben. De gedachte eraan doet je eerder huiveren. Kinderen moet je niet nemen omdat je omgeving het van je verwacht, maar omdat je ze zelf wilt. Jij voelt die drang niet en je voelt er ook niets voor om een kindje op te voeden. Gewoon niet doen dus.

Je hebt al een vervullend leven

Je hebt een fantastische partner, een mooi huis, je droombaan en twee lieve honden. Je hebt eigenlijk alles al wat je hartje begeert. Je neemt niet genoegen met minder, maar dit is wat je wilt. Een kind voelt voor jou niet als een verrijking van je leven. Waarom zou je er dan aan beginnen?

Lees ook: Hoe weet je zeker dat je wel of geen kinderen wilt? Een psycholoog geeft antwoord