Kerst met de kids: zo overleef je het 

Mama door Sarah

Kerst kan op zichzelf al een drukke boel zijn, laat staan als je ook nog kleine kinderen hebt die barsten van energie. Want naast het organiseren van een kerstdiner, cadeautjes inpakken en de boom versieren, heb je ook energiebommetjes die hun weg door je huis maken. Wil jij weten hoe je de kerst overleeft met de kinderen? Lees hier welke tips je kunt gebruiken om ervoor te zorgen dat je gezellig samen én sereen de kerst kan vieren. 

Kerst kinderen moeder Istock

Lees ook: Zwanger? 7 tips om de feestdagen door te komen

Samen kerstspullen knutselen

Knutselen is een leuke en creatieve manier om verveling te voorkomen. Maak samen met de kids kerstkaartjes: laat ze vingerverven, kleuren of tekeningen maken in de kaart. Zo heb je niet alleen creatieve kerstkaarten, maar krijg je ook nog eens de hulp van je kleintjes en creëer je samen een onvergetelijke en gepersonaliseerde kerstkaart. Ook kan je samen kerstballen versieren. Koop effen kerstballen waar je op kunt verven en laat je kinderen hun eigen fantasie gebruiken en de kerstballen zo verven of met glitters versieren als ze zelf willen. Hang ze verolgens samen in de kerstboom. Niet alleen heb je zo originele kerstversiering in plaats van standaard kerstballen, ook samen de zelfgemaakte creaties bewonderen.

Handje helpen met het kerstdiner

Hoewel je tijdens alle heisa van het maken van het kerstdiner soms het liefst een lege en rustige keuken wilt, kan het juist hartstikke leuk zijn om je kind of kinderen te betrekken bij het kerstdiner. Laat ze helpen met simpele taakjes. Daarnaast kan je samen kindvriendelijke hapjes maken. Maak bijvoorbeeld met groenten spiesjes in de vormpjes van sneeuwpoppetjes en rendieren, of kerstkoekjes voor bij het dessert. Niet alleen wordt het kerstdiner voor de kleintjes een stukje leuker, ook helpen ze ook een handje en krijgen ze het gevoel dat ze zelf ook wat kunnen maken. Tip: gebruik zo min mogelijk toegevoegde suiker. Zo voorkom je dat je kindje na het diner door het huis stuitert, en het is ook nog eens gezond. 

Meehelpen met het feest

Betrek je kinderen niet alleen met het maken van versieringen en het eten, maar ook met de feestelijke gebeurtenis eromheen. Laat ze meehelpen om de dinertafel te versieren, of met cadeautjes uitdelen aan de eventuele gast. Zo krijgen de kinderen meer het gevoel van saamhorigheid en doen ze het met jou samen, wat alleen maar gezelliger is.  

Voorkom verveling

Verveling voorkomen is key als je de kerst met de kids wilt overleven. Als jij druk bezig bent met de gasten of de voorbereiding van het diner, zorg er dan voor dat je kind zich bezig kan houden met zijn of haar eigen spelletjes. Zorg daarom voor leuke spellen, puzzels of ander leuk speelgoed zodat de kinderen zichzelf kunnen vermaken. Ook als de volwassenen lang aan het tafelen zijn, kan het zijn dat de kinderen zich al gauw vervelen. Laat ze dan van tafel gaan en lekker bij jullie in de buurt spelen, of gezellig een kerstfilm kijken. 

Zorg voor uitgeruste kinderen

Het is belangrijk om het energielevel van je kind op peil te houden. Zorg er daarom voor dat je kind in de aanloop naar kerstmis genoeg nachtrust kan hebben, of laat ze eventueel een dutje doen als ze dat nodig hebben. Maak daarnaast plaats voor manieren voor je kind om eventuele energie op een gezonde manier eruit te laten. Ga bijvoorbeeld met z’n allen een wandeling maken, of in de middag even buitenspelen. Zo krijgen ze een frisse neus én wat beweging.

Shop hier de leukste spullen voor je kind(eren):

 

 

Lees ook: Kieskeurige baby? Zo stimuleer je je kleintje om zoveel mogelijk te proeven