Zo zorg je voor me-time als moeder

Mama door Sarah

Als je moeder bent, is het vanzelfsprekend dat je prioriteiten veranderen. Je kroost komt op nummer één, en je spendeert een grote tijd van je dag aan het welzijn van je kind of kinderen. Maar soms kan je je eigen prioriteiten al snel te veel naar de achtergrond schuiven. Hoe vind je balans in het zorgen voor je kind en tijd voor jezelf nemen? Op deze manieren vind jij als mama momentjes voor jezelf. 

Lees ook: Zoveel uren slaap verlies je als ouder in het eerste jaar

Me-time = belangrijk

Door een gebrek aan tijd of energie kan het soms voelen alsof je niet altijd toekomt aan momentjes voor jezelf. Toch is het heel belangrijk om deze voor jezelf in te plannen, zeker als moeder. Niet alleen voor je mentale- en fysieke gezondheid, maar ook voor je geluk. Want je kan pas optimaal voor anderen zorgen, als je ook genoeg voor jezelf zorgt. En daarnaast is het natuurlijk ook hartstikke welverdiend. Daarom is het belangrijk om naast het moederschap genoeg tijd voor jezelf in te plannen, en je er ook niet schuldig over te voelen. Het is nodig om weer even op te laden en het dus niet als een ‘luxe’ te zien. 

1. Ontwaak als je kind nog slaapt

Wakker worden voordat de rest van het nest ontwaakt, is wanneer jij als moeder het huis voor je alleen hebt. Sta iets eerder op, al is het maar een kwartiertje, om even de dag rustig voor jezelf te beginnen. Doe een korte meditatie- of yogasessie, luister met een kopje koffie de vogels fluiten in de tuin of neem deze tijd om wat langer te genieten van je skincare of make-up routine. Natuurlijk verschilt hoelang je hiervoor kan uitrekken ook aan de leeftijd en het slaapritme van je kind, want met een newborn is goede nachtrust pakken uiteraard ook belangrijk. 

2. Regel een vrij avondje

Regel dat je partner, een familielid of een oppas op je kind kan letten en je hebt weer even me-time voor jezelf alleen. Neem bijvoorbeeld een heerlijk bad en verwen jezelf met lekkere douche- en badproducten. Kruip daarna lekker op de bank met een goed boek of geniet van je favoriete film. Lekker even helemaal niks doen. Ben je juist toe aan wat ouderwetse gezelligheid? Trommel dan je vriendinnen op om lekker met z’n allen te relaxen of juist gezellig een drankje te doen buiten de deur. 

3. Doe wekelijks een activiteit

Zorg ervoor dat je minstens een keer per week een hobby of activiteit uitvoert waar jij blij van wordt. Houd je bijvoorbeeld van fitness of pottenbakken, maar heb je sinds de komst van je kindje daar minder tijd voor kunnen vinden? Of heb je juist zin om iets totaal nieuws uit te proberen? Schrijf je dan in voor een les of klasje waarbij bijvoorbeeld een avondje per week lekker even iets leuks doet voor jezelf, nieuwe dingen leert en het huis uit bent. 

4. Zoek de rust buiten op

De natuur is de ideale plek om even tot jezelf te komen. Ga bijvoorbeeld even wandelen in het bos of jog in een park dichtbij huis. Lopen is niet alleen gezond, ook kan je je hoofd even leegmaken en kan je alles van je af laten glijden. Of je nu tien minuten gaat hardlopen of een uur lang rustig langs de bomen struint: je voelt je erna vast een stuk meer een met jezelf.

5. Zorg tussendoor voor extra me-time

Ook kan je de gehele dag door voor me-time zorgen. Zit je in de auto om je kind op te halen van school of de opvang? Zet dan een leuke podcast of een fijn luisterboek op om naar te luisteren. Of ben je s' avonds aan het koken? Zet dan jouw eigen favoriete muziek op en dans en zing er lekker op los terwijl je bezig bent. Zo vind je kleine momentjes in de dag waarin je toch lekker je eigen ding kan doen. 

Lees ook: 26 dingen die nieuwe moeders (gaan) herkennen​​​​​​

Header afbeelding: Bethany Beck