Zwanger? 7 tips om de feestdagen door te komen

Zwanger door Sanne

Champagne, biefstuk en rauwe vis gaan aan je neus voorbij: zwanger zijn tijdens de feestdagen is geen pretje. Je hebt last van vermoeidheid, pijnlijke bekken en een zere rug. En nu je in verwachting bent, moet je kerst met de fam zonder wijn zien te overleven. Geen nood, met deze tips worden de feestdagen ook voor jou leuk.

Zwanger feestdagen

Lees ook: Feit of fabel: tijdens je zwangerschap moet je eten voor twee

Plan rust in

Nu je zwanger bent is het vooral belangrijk dat je op tijd rust neemt. Vooral als je in het derde trimester zit. Dit doe je het beste door je rustmoment in te plannen en het niet op de dag zelf te bepalen. We weten allemaal dat de feestdagen vaak hectisch zijn. Kondig aan dat je (schoon)familie je niet mag storen en ga even lekker een paar uur op bed liggen. Dat doet je goed, geloof ons maar.

Laat je verwennen

Boodschappen doen of een heel kerstdiner voorbereiden met jouw zwangere buik is geen pretje. Als het kan, laat je lekker verwennen en verzorg bijvoorbeeld de borrelhapjes. Deze kun je gewoon kant-en-klaar kopen. Als je je partner lief aankijkt wil die het vast voor je meenemen.. Lekker makkelijk, toch?

Licht de kok in

Sta je dit jaar niet zelf in de keuken? Laat de host dan op tijd weten dat er een mini-me in je groeit. Mochten ze een hertenbiefstuk, carpaccio of een rauwe vis op het menu hebben staan, dan kunnen zij het menu wellicht nog iets aanpassen voor je. Het zou zonde zijn als je allerlei gangen moet overslaan, omdat je het niet mag hebben.

Check hier het lijstje met alles wat je niet mag drinken en eten als je zwanger bent.

In het geheim zwanger

Weten jouw familie of vrienden nog niet dat je zwanger bent? Zorg er dan voor dat je een partner in crime hebt, bijvoorbeeld je partner. Pak drank die je aangeboden krijgt aan, maar laat je partner deze opdrinken of stiekem weggooien. Bovendien kan je op de tweede kerstdag altijd zeggen dat je zó brak bent van de vorige dag, dat je even geen alcohol meer kunt zien. Opgelost!

Shop online

Door de winkelstraten slenteren met mondkapje en drie tassen in elke hand... zie je jezelf al gaan met je bolle buik? Ben je mal! Het is extreem vermoeiend en tevens gekkenwerk. Koop je kerstcadeaus gewoon lekker online en laat het thuis bezorgen. Makkelijker kan haast niet.

via GIPHY

Ga voor mocktails!

All I want for Christmas is… WIJN! Helaas moet je dit keer de wijn, bier en champagne laten staan, maar dat betekent niet dat je geen feestelijk drankje kan drinken. Ga bijvoorbeeld voor een mocktail. Alcoholvrij, feestelijk en vooral erg lekker. Inspiratie nodig? Probeer bijvoorbeeld deze sparkling cranberry mocktail uit.

 

Comfortabele kleding

Voel je niet verplicht om in een strak glitterjurkje op te draven als je daar geen zin in hebt. Kies vooral een outfit die comfy is. Genoeg leuke outfits die er feestelijk uitzien en gemakkelijk zitten. Hakken dragen in de laatste maanden van je zwangerschap is echt een no go. Ze zorgen voor meer druk op je onderrug waardoor je sneller last krijgt van rugpijn. Dat willen we niet. Wees niet te streng voor jezelf en ga vooral voor een comfortabele outfit.

Lees ook: Dit worden ze: de populairste babynamen van 2020