Mannen en hun K.O.K.

De maatschappij door Redactie Ze.nl
Cris schreef eerder een column voor Ze.nl (klik hier), waarin hij aangaf ons vrouwen de nodige tips te kunnen geven op het gebied van zelfverdediging. Vandaag zijn eerste column; geen vrouw hoeft nog bang te zijn op straat!

K.O.K... Heb ik jullie aandacht, dames? Het mannelijk lid is een geweldig richtpunt voor zelfverdediging. Maar omdat dit zaakje nog wel eens wil bewegen, moet je meer in je 'verdedigingspakket' hebben. In dit artikel leg ik jullie een aantal zelfverdedigingssituaties voor, die je vanaf nu aan kunt gaan met je eigen lichaamswapens én K.O.K. in je achterhoofd. 
 

Wat is K.O.K.?
K.O.K. staat voor 'keel', 'ogen' en 'kruis'. Deze gaan we even bij langs. Stel: je zit met een vriendin in een kroeg lekker aan de bar te flirten met de barman en achter jullie staan drie mannen... Vervelende mannen. Ze zijn luidruchtig en bestellen vaak en veel bier, en één van die mannen bestelt steeds tussen jou en je vriendin in. Het begint vervelend te worden, zelfs zo vervelend dat jullie eigenlijk willen vertrekken. Dezelfde man die steeds jouw aandacht wil hebben, draait zich tijdens het bestellen frontaal naar je toe, is te handtastelijk en morst nu ook nog bier over je heen. Hij veegt het iets te hardhandig af. Tijd voor actie.

Tip 1: Het kruis
Houd je hand laag en sla met de rugkant van je hand snel en niet te hard in zijn kruis. Doe dit als een soort zweepslag. Hij zal niet beseffen wat er nou gebeurde. Meld bij het verlaten van de bar wel aan de beveiliging dat jullie je bedreigd voelden. Mochten de heren jullie willen volgen, dan worden ze tegengehouden. Kijk zelf bij het weggaan een aantal keer achterom.

Tip 2: De keel
Dan nu: een andere situatie. Huiselijk geweld... Ik ga nu vast buiten mijn boekje, maar ik heb zero tolerence wat huiselijk geweld betreft. Hier een voorbeeld.

Je kerel is altijd al ziekelijk jaloers geweest en heeft het tot nu toe altijd bij grove woorden gehouden. Maar er is iets veranderd: hij slaat je vol in je gezicht. Voordat hij zijn excuus kan aanbieden, sla je hem vol op zijn keel. Kijk hem, terwijl hij snakt naar adem, woedend aan en zeg luid en duidelijk: "Dat doe je één keer en nooit weer, klootzak". Doe dit niet op zijn adamsappel, want dan is er kans dat hij stikt. Je slaat hem zo laag mogelijk  met de duim wijzend naar de ene kant en al je vingers naar de andere kant.
 

Tip 3: De ogen
We komen aan bij de ogen. In welke situatie wil je in de ogen van de agressor wilt steken, drukken, slaan of stompen? Denk bijvoorbeeld aan een poging tot aanranding, of bij het proberen weg te komen uit een benarde situatie. Ook  wanneer een kerel je bij je middel omhoog tilt of je asociaal mee probeert te sleuren aan je pols, of, of, of... Wij leren vrouwen altijd zich op de ogen te richten. De aanvaller verliest niet alleen zijn zicht; hij grijpt naar zijn ogen (en laat jou dus los). 
 
Let wel dames, zelfverdediging moet volgens de wet proportioneel zijn (in dezelfde lijn als de aanval). Dus voor de lol K.O.K. gebruiken, kan nog wel eens voor wat problemen zorgen. Maar je hebt de wet van de maatschappij en je hebt je eigen wet - denk daar maar eens over na. 

Mail je vragen!
Lieve dames, dit zijn natuurlijk maar een aantal situaties - voor de één misschien nietszeggend en voor de ander niet leuk om te lezen... Ik wil jullie niets liever dan tools meegeven om jezelf weerbaar(der) te maken voor dit soort onverhoopte situaties. Daarom roep ik jullie op om jullie vragen te mailen. Mail ze naar info@fight4right.nl en zet erbij of je de vraag publiekelijk behandeld wilt hebben of privé. Ik zal alles beantwoorden.
 
Ladies, stay safe and enjoy!
 
Groetjes, Cristian