Eén op de vijf vertelt leugens op schoolreünie

De maatschappij door Redactie Ze.nl
Uit recent onderzoek blijkt dat we er wat af liegen op onze schoolreünie. Eén op de vijf ondervraagden geeft toe leugens te bedenken om succesvoller over te komen op hun oude klasgenoten.

Vooral mannen willen graag succesvoller lijken, 55% zegt meer te verdienen dan hij eigenlijk doet. Ook liegen ze over hun auto, 8% doet net alsof hij in een dure wagen rijdt. Dit blijkt uit onderzoek van Daily Mail.

Vrouwen scheppen liever op over hun werkzaamheden dan over hun salaris, 45% laat hun baan glamoureuzer lijken dan het eigenlijk is. Ook liegt 12% van ons over de buurt waar we in wonen.


Psychologe dr. Linda Papadopoulos denkt te weten waar dit door komt: "We leven in een tijd waarin iedereen zichzelf zo positief mogelijk wil voorstellen. Dingen zoals Facebook doen ons beseffen dat we bepaalde informatie kunnen gebruiken om te manipuleren wat anderen over ons denken."

De reden dat we juist tegen onze schoolvrienden liegen is ook te verklaren. ?Op zo'n moment komen alle oude populariteitsgevoelens weer naar boven: Ben ik cool? Hoor ik erbij? De onzekerheden uit de kindertijd komen terug naar boven, waardoor je een drang hebt om de anderen te overtreffen."

Naast overdrijven over onze baan, auto en woonomstandigheden vermeerdert ook 26% van de ondervraagden het aantal reizen die hij gemaakt heeft. Liegen over hun relatiestatus doet 17%. Het is dus terecht dat 42% van de ondervraagden schoolreünies probeert te vermijden omdat ze vrezen voor opscheppende schoolvrienden.

Heb jij je weleens beter voorgedaan op een reünie?