Dagje shoppen? Het is vandaag Niet-Winkeldag (en dit is waarom)

De maatschappij door Zita

Veel mensen vinden winkelen een leuke activiteit. Of het nu online of offline is, nieuwe spullen en kleding kopen maakt veel mensen gelukkig. Toch zit er een keerzijde aan veel spullen shoppen. Daarom is op de laatste zaterdag van november Niet-Winkeldag. Dat betekent dus dat je vandaag even je portemonnee niet opentrekt en misschien wel wat langer als we je vertellen waarom deze dag er is.

Wat is Niet-Winkeldag?

De naam verklapt het al: Niet-Winkeldag is een dag waarop je niet winkelt. Deze dag is in het leven geroepen om niets te kopen uit protest tegen de consumptiemaatschappij. Het is een protest tegen de cultuur van steeds meer spullen willen. In zo’n vijftien landen houden ze dit protest, waaronder dus Nederland. Het protest heeft een symbolisch karakter: Westerse consumenten bewust maken van de gevolgen van hun consumptiepatroon.

Ongelijkheid in de wereld

Voor ons is het heel normaal om naar de stad te gaan en spullen te komen die we leuk vinden. We bestellen er ook heel wat op los. Niet in alle landen is dit aan de orde. Sterker nog, een heel groot deel van de wereld leeft in armoede. Niet-Winkeldag is er om aandacht te besteden aan de ongelijkheid in de wereld. De kloof tussen arm en rijk wordt namelijk steeds groter, mede door het koopgedrag van mensen in het Westen.

Het milieu

Een ander belangrijk punt waar Niet-Winkeldag aandacht aan besteedt, is het milieu. Het is helaas zo dat door de productie en verbruik van al die spullen die wij kopen een gigantische vervuiling ontstaat. En helaas is er meer. Bossen die gekapt worden en Co2 uitstoop van al die bestelbusjes zijn allesbehalve goed voor het milieu.

Actievoeren

In Nederland voeren steeds meer steden actie op Niet-Winkeldag. Zo worden ook kringloop- en weggeefwinkels gepromoot. Hiermee draag je namelijk een stuk minder bij aan de consumptiemaatschappij en geef je spullen een tweede leven.

Laat je pinpas deze dag dus even in je portemonnee zitten en denk wat beter na voor je nieuwe spullen koopt.