Motivatie om te sporten

Sport & gezondheid door Eline
Het is begin februari en de goede voornemens worden langzaam weer aan de kant gezet en je vervalt weer in je oude patronen. Hoe zorg je ervoor dat je nu eens écht slank de zomer ingaat? Ze.nl geeft tips.

Die broek zit veel te strak, de lovehandles hangen eroverheen en die drilbillen mogen wel wat gespierder. Het lijkt ieder jaar wel traditie: vraag je naar de goede voornemens van de gemiddelde Nederlander, dan wil deze in het nieuwe jaar meer sporten en afvallen. Toch lukt het velen niet om dat voornemen vol te houden. De eerste tijd wel, maar na een maand of twee zakt de moed in de schoenen en vangt dat sportschoolabonnement stof. Hoe kun je nu op een leuke, effectieve manier aan dat lijf en die conditie werken? 

1. Zoek een fijne sport

De eerste stap naar die nieuwe sportieve fase van je leven is het vinden van een sport(school) waar jij je helemaal happy bij voelt. Word je aangestoken door de hippe bikram-yoga (lees: yoga-oefeningen doen in een ruimte waar het gemiddeld 34 graden is) maar kun je niet tegen hitte, doe dat dan niet. Ben je niet goed in balsporten, dan valt er al een hele hoop af. Word je niet warm van de loopband, mijd de sportschool.

Ga juist op zoek naar die ene sport die een uitdaging voor je vormt. Eentje die nieuw is voor je. Een sport waarin jij je kunt ontwikkelen, waar je energie van krijgt. Sluit je aan bij een team als je van groepssporten houdt, of trek die hardloopschoenen aan en ren in je eentje een halve marathon. Zoek iets waar jij blij van wordt!  

2. Zoek een maatje

Sporten met zijn twee is vaak leuker dan alleen. Je kunt met een goede vriend(in) lekker de dag doornemen, terwijl je twintig kilometer fietst en je weet elkaar te stimuleren als de ander dreigt af te haken. Je moet namelijk iedere keer verantwoording afleggen waarom je niet meegaat naar de sportschool! No excuses dus!

3. Zoek de juiste kleding

Een nieuwe sport betekent: shoppen! Nieuwe, praktische en leuke sportkleding zorgt ervoor dat je motivatie verbetert, je de sport beter kunt beoefenen en je uiteraard überhip (as always) aan de gewichten hangt. Pluspuntje: als je een flink bedrag besteedt, moet je minimaal vier maanden sporten om dat bedrag eruit te krijgen. Waar voor je geld dus!

4. Zoek doelen

Wil je volgend jaar de marathon van New York rennen? Of je conditie verbeteren? Bouw je training daar dan omheen. Je zult merken dat je stapje voor stapje steeds verder komt. Houd je doelen voor ogen maar blijf realistisch: als je nog nooit een half uur achter elkaar hebt gerend moet je daar eerst aan gaan werken voordat je die marathon gaat doen.5. Zoek een beloning

Heb je dat doel behaald; beloon jezelf! Dat werkt extra motiverend. Bij elke kilometer die je harder rent, elk gewicht dat extra omhoog gaat of elke pilatesoefening die soepeler gaat: reden voor een feestje! En nee, koop dan geen taart voor jezelf, want dan blijft die broek te strak zitten. Maar koop bijvoorbeeld een mooi kledingstuk, ga spontaan naar de bioscoop of geef jezelf een schouderklopje. En weer door met het volgende te bereiken doel!

Welke tips heb jij om te gaan sporten?