Geen motivatie om naar de sportschool te gaan? Met deze tips ga je altijd

Sport & gezondheid door Maya Luz

Staat 'meer sporten' op jouw lijst met goede voornemens dit jaar? Geweldig! Dit is al een hele goede eerste stap. Maar de tweede stap is misschien wel de moeilijkste: de motivatie vinden om daadwerkelijk te gaan. Vind jij het lastig om jezelf naar de sportschool te krijgen? Met deze tips ga je altijd.

Lees ook: Gezonder leven in 2023: 5 tips voor beginners in de sportschool

Plan je work-outs in

Stel, je hebt een dag vrij en wil op die dag graag gaan sporten, dan is het erg makkelijk om het uit te blijven stellen. Over een uurtje is de sportschool tenslotte ook nog open, en twee uur later ook nog. Dit constante uitstellen kan er uiteindelijk voor zorgen dat je helemaal niet meer gaat. Door voor jezelf een planning te maken van je work-outs, heb je een stok achter de deur. Spreek met jezelf een haalbare tijd af. Dwing jezelf in het begin bijvoorbeeld niet om super vroeg je bed uit te komen. Ga een keer sporten in de ochtend, een andere keer in de avond en een keer in de middag. Op deze manier kun je een tijdslot vinden dat voor jou goed werkt. Zodra je dit gevonden hebt, kun je hier een standaard routine van maken dat past in jouw dagelijks leven. Zet het desnoods groot in je agenda: op die dag en op dat tijdstip sta ik in de sportschool.

Ga met een sportbuddy sporten

Als je alleen gaat sporten, is het erg makkelijk om jezelf een dagje over te laten slaan. Je hoeft tenslotte je acties voor niemand te verantwoorden. Maar als je met iemand samen gaat sporten, is er altijd iemand die jou hierop aan kan spreken. Zij kunnen jou meesleuren naar de sportschool op dagen waarop jij totaal geen zin hebt. Dit kun jij vervolgens ook weer doen voor jouw sportbuddy. Zo helpen jullie elkaar om gemotiveerd te blijven.

Beloon jezelf

Het klinkt misschien erg cliché, maar jezelf belonen is soms ook een erg goede manier om je motivatie te behouden. Zo kun je bijvoorbeeld jezelf belonen nadat je een nieuw doel hebt bereikt. Je kunt nu een bepaald gewicht tillen, zo lang rennen op de loopband of je bent een aantal weken consistent wezen sporten. Je kunt jezelf met van alles belonen, wat je kiest hangt af van wat jou nou echt motiveert. Je kan jezelf belonen met een spadagje, je kunt je nagels laten doen of je kunt jezelf trakteren op een avondje uiteten. Na verloop van tijd kun jij je beloningen koppelen aan nieuwe en hogere doelen en blijf je gemotiveerd om ze steeds weer te behalen.

Maak je work-out leuk

Als jij altijd al een hekel hebt gehad aan de sportschool, zal je waarschijnlijk ook niet veel motivatie hebben om te gaan. Om op dat punt te komen moet je een positieve associatie krijgen met de sportschool. Je kunt je work-outs leuk maken door een goede sport playlist te maken, of door een leuke podcast op te zetten. Je outfit kan ook erg motiverend werken. Maar het belangrijkste is het samenstellen van een routine die jij leuk vindt om uit te voeren. Als jij een hekel hebt aan opdrukken, is het zo veel moeilijker om hier daadwerkelijk aan te beginnen. Probeer vooral dingen uit, zo kom je uiteindelijk op een routine uit die jij met plezier afloopt. Je hoeft daarnaast natuurlijk ook niet per se naar de sportschool, als een andere sport jou meer ligt, is dit uiteraard ook een optie.

Stel doelen op, maar wees realistisch

Doelen opstellen is belangrijk. Zo zorg je ervoor dat je weet waarvoor je in de sportschool staat en heb je iets om naartoe te werken. Maar een fout die vaak wordt gemaakt, is het opstellen van te extreme doelen. Als jouw doelen niet haalbaar zijn, zal je heel snel je motivatie verliezen. Je kunt daarom beter klein beginnen en de lat steeds hoger leggen. Hiermee raak je niet je motivatie kwijt, krijg je minder snel blessures en hou je het sporten ook leuk voor jezelf.

Lees ook: Dit zijn jouw self care regels voor 2023