Een verzwaringsdeken: wat is het en waarvoor gebruik je het?

Sport & gezondheid door Zita

Heb je ooit gehoord van een verzwaringsdeken? Het is niet een typische deken, maar wel iets dat al eeuwen bestaat. Een verzwaringsdeken heeft veel voordelen als het gaat om stressvermindering of een goede slaap. Ben je benieuwd naar de toepassingen en de voordelen? In deze blog leggen we uit wat zo'n deken is en hoe je deze gebruikt om stress te helpen verminderen en de slaap te verbeteren.

Wat is een verzwaringsdeken?

Een verzwaringsdeken (ook bekend als een verzwaarde deken) is een soort therapiedeken die zachte druk gebruikt om comfort, ontspanning en betere slaapgewoonten te bieden. Het gewicht van de deken helpt bij het bevorderen van drukstimulatie door diepe aanraking, waardoor serotonine in het lichaam kan vrijkomen (het hormoon dat verantwoordelijk is voor gevoelens van geluk). Bovendien creëert het gevoel vastgehouden te worden door het gewicht van de deken een kalmerend effect dat stress en angst kan verminderen. Klinkt top, of niet?

Shop een verzwaringsdeken hier bij Hema

Toepassingen

Verzwaarde dekens hebben vele toepassingen, afhankelijk van de jouw behoeften. Deze toepassing hebben vele voordelen, dus het is het zeker waard om een verzwaringsdeken aan te schaffen als je bijvoorbeeld kampt met stress. We laten je enkele voorbeelden zien met veelvoorkomende voordelen die mensen ervaren bij het gebruik van een verzwaringsdeken:

1)    Stressverlichting

Verzwaarde dekens zijn geweldig voor het verminderen van angstniveaus in tijden van stress of onzekerheid. De zachte druk die door het gewicht wordt uitgeoefend helpt je zenuwstelsel te kalmeren en spanning te verlichten. Wanneer je dus stress ervaart of angstige gevoelens hebt, is een dergelijke deken misschien wel de oplossing voor jou.

2)    Betere slaap

Het gevoel te worden vastgehouden helpt een gevoel van veiligheid en geborgenheid te creëren, waardoor je 's nachts beter ontspant en in een diepere slaap komt. Bovendien bevorderen verzwaarde dekens gezonde slaapcycli door hormonen als cortisol te reguleren, die slaappatronen verstoren als ze niet worden gecontroleerd.  

3)    Pijnverlichting

Verzwaarde dekens worden gebruikt als een vorm van fysiotherapie voor mensen die lijden aan chronische pijnklachten. De zachte druk van het gewicht helpt spierspanning en ongemak te verlichten en bevordert tegelijkertijd de ontspanning.

Een verzwaard deken is een uniek soort therapiedeken dat comfort, ontspanning en betere slaapgewoonten biedt door zachte drukstimulatie. Als je een manier zoekt om stress te beheersen en je simpelweg je algemene levenskwaliteit wil verbeteren, overweeg dan om een verzwaringsdeken aan te schaffen. Je zult er geen spijt van krijgen.