5 manieren om jouw mental health een boost te geven in corona-tijd

Psyche & spiritualiteit door Jeanine

De coronacrisis eist veel van ons. Niet alleen heeft ons lichaam het zwaar te verduren – hallo, urenlang op onze kont zitten – maar ook mentaal kunnen we wel een opkikker gebruiken. Ga daarom vooral niet bij de pakken neerzitten, maar help je mental health een handje. En ja, dat kan ook heel goed binnen!

Mental health boosts

Lees ook: Bewust leven? 5 dingen die je elke dag kunt doen

Balen

Door de strengere maatregelen zitten we voorlopig (bijna) allemaal thuis. Vrienden en familie bezoeken gaat vaak even niet en ook een drankje doen op het terras zit er voorlopig niet in. Hoe noodzakelijk het ook is: het is best even balen, helemaal als je moeite hebt met alleen zijn. Niet zo gek dus als je je een beetje down begint te voelen. Het is juist nu enorm belangrijk om aan je mentale gezondheid te denken.

1. Probeer iets nieuws

Niemand heeft tijd om iets nieuws te leren, toch? Wrong! Een groot voordeel van thuiswerken is toch wel de tijdbesparing. Je hoeft niet meer iedere dag met de auto of het openbare vervoer naar je werk te reizen. Gebruik de tijd die je over hebt om iets nieuws te leren. Heb je borduren altijd al rustgevend gevonden, maar kwam het er nooit van? Of wat dacht je van een cursus yoga, je eigen bier maken of een nieuwe taal leren? Now’s the time.

2. Sta op tijd op

Het is heel verleidelijk om, een halfuurtje voordat je moet beginnen, pas je bed uit te rollen. We’ve been there. Het gevolg: je zit slaperig voor je computer, je hoofd is eigenlijk nog niet wakker genoeg om te werken en je loopt de hele dag achter de feiten aan. Zet daarom je normale wekker en leg ‘m ver weg van je bed zodat je er ook echt uit moet. Zo heb je alle tijd om rustig op te staan en de dag te beginnen. Tip voor de donkere dagen: gebruik een wake-up light.

3. Breng structuur in je dag

We waren net weer gewend aan het werken op kantoor en hadden eindelijk weer een ritme. Dat we opnieuw massaal thuis zitten, hoeft niet te betekenen dat je die structuur weer kwijt bent. Houd ‘m er juist in en doe wat je normaal gesproken ook zou doen. Dat begint 's ochtends al. Hang niet de hele dag rond in je pyjama of joggingsbroek, maar kleed je aan alsof je naar kantoor gaat. Natuurlijk kan het wat comfortabeler en meer casual dan normaal (bijvoorbeeld deze comfy blazers!), maar laat je joggingsbroek in de kast. Begon jij de dag met een goede work-out in de sportschool? Blijf sportief en doe ‘s ochtends een work-out in de woonkamer. Je kunt ook een lange wandeling maken of een rondje gaan joggen. De frisse buitenlucht is juist goed voor je – zolang je afstand houdt van anderen natuurlijk.

4. Spreek digitaal af met je vrienden

We winden er geen doekjes om: het is gewoonweg kut dat we onze vrienden en familie zoveel moeten missen. Gelukkig leven we in 2020 en zijn er genoeg manieren om ze toch te zien en te spreken. Plan bijvoorbeeld een wekelijkse Zoom- of Skype-date in. Blok het ook echt in je agenda zodat jullie tijd voor elkaar hebben. De week bespreken, juicy gossip uitwisselen en een online popquiz kunnen je mood in een klap verbeteren. Ook heel leuk: spreek af om tegelijkertijd een nieuw recept te proberen of een work-out te doen. Think outside of the box, want de mogelijkheden zijn eindeloos!

5. Check in bij jezelf

Klinkt misschien wat diep, maar dat is juist wel eens goed. Dat je je naar en onrustig voelt, is heel normaal. Laat die gevoelens toe en probeer ze niet weg te stoppen. Dat kan juist averechts werken. Schrijf op wat je voelt en wat er door je heen gaat. Voel je je machteloos, nutteloos, angstig? Door te focussen p wat je mind tegen je zegt en te accepteren wat je voelt, kun je het aanpakken. Mediteren is en blijft goed om rust te krijgen in je koppie. Zweverig hoeft het ook echt niet te zijn, want je kunt ook gewoon een paar minuten rust nemen en nergens aan denken.           

Lees ook: Hoe weet je of je een paniekaanval hebt gehad?