Bewust leven? 5 dingen die je elke dag kunt doen

Eten door Commerciële Redactie Ze.nl

Een bewuste levensstijl kan op ontzettend veel manieren gecreëerd worden. Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Vaak zit verantwoord leven in de kleine 'normale' dingen die in feite eigenlijk ook heel logisch klinken. Wij sommen een aantal belangrijke tips voor je op, zodat jij met een paar simpele stappen gewoontes in je dagelijkse leven kunt aanpassen.

1. Bewegen

Tegenwoordig hebben veel van ons een zittend beroep, waardoor we niet meer voldoende bewegen. En ook de auto, computer en tv zorgen ervoor dat we niet meer zo actief zijn als dat ons lichaam eigenlijk nodig heeft. Zonde, want het is zo belangrijk om je lichaam in beweging te houden. Om hier verandering in te brengen, adviseren wij je om alle lichaamsbeweging mee te pakken die je kunt krijgen.

Ga bijvoorbeeld in elke lunchpauze of na het avondeten een half uurtje wandelen (ook bij slecht weer), pak vanaf nu altijd de trap in plaats van de lift of roltrap, ga fietsend naar je werk, lopend naar de supermarkt etc. etc. Zie bewegen als een kans en niet als een opgave. Natuurlijk is het belangrijk om ook te sporten (kies daarvoor een sport die je leuk vindt!), maar nog belangrijker is om beweging in je alledaagse leven terug te brengen. Maak er een gewoonte van!

2. Voldoende slaap

Tegenover bewegen staat slapen. Je lichaam en geest van ultieme rust voorzien. Door onvoldoende slaap wordt je moe wakker en ben je gedurende de dag vaak niet helemaal fit. Hoeveel uur je nodig hebt, zal per persoon verschillen, maar het is wel heel belangrijk om elke dag op een vaste tijd naar en uit bed te gaan. Zo ontstaat er structuur. Je lichaam zal hieraan wennen. Ook als je veel beweging gehad hebt, zal je beter slapen, zo geeft de Hartstichting aan. Een win win situatie dus.

3. Verantwoorde voeding

Voor een verantwoorde levensstijl zijn onder andere belangrijk dat je een gezond BMI hebt en het cholesterol op peil is. Hier kun je zelf wat aan proberen te doen door niet meer te eten dan je nodig hebt en zoveel mogelijk te variëren. Als je kiest voor volkoren, vezelrijke producten, groente en fruit, noten, minder zout en meer plantaardige voedingsmiddelen dan ben je goed op weg.

Heb je een verhoogd cholesterol, dan raadt het voedingscentrum aan producten met veel verzadigd vet te vervangen door producten met veel onverzadigd vet: "Het is aangetoond dat het vervangen van verzadigde vetten door onverzadigde vetten het cholesterolgehalte in het bloed verlaagt. Een hoog cholesterolgehalte is een risicofactor voor de ontwikkeling van coronaire hartziekten. Hiervoor bestaan meerdere risicofactoren en de verandering van één van die factoren kan al dan niet een heilzaam effect hebben. Wij adviseren daarom halvarine of margarine uit een kuipje of fles te gebruiken". Er zijn ook producten op de markt gebracht die speciaal ontwikkeld zijn om je te helpen bij het verlagen van het cholesterol, zoals Becel ProActiv*. Het is van belang dit soort producten te gebruiken als onderdeel van een verantwoord voedingspatroon met voldoende groente en fruit en een bewuste leefstijl.

Tot slot is het belangrijk om de inname van alcohol te beperken en dagelijks veel water te drinken. Een goede richtlijn is 1,5 tot 2 liter water per dag.

4. Gezonde en stressvrije geest

Bij een verantwoord leven denk je vaak aan lichamelijke aspecten. Vaak neem je onvoldoende tijd om stil te staan bij wat je hoofd nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren. Van alle kanten krijg je (tijds)druk opgelegd, waardoor je op een gegeven moment stress kan gaan ervaren. Om je hoofd elke dag leeg te maken, kun je het beste dagelijks even de tijd nemen om een stukje te wandelen, even van je afschrijven waarmee je hoofd vol zit of te mediteren. Of minder hooi op je vork nemen ;)

5. Volhouden

De laatste tip is misschien nog wel het allerbelangrijkste: goede voornemens en nieuwe gewoontes volhouden. Zorg ervoor dat je in het begin heel bewust bezig met je nieuwe structuur, maar dat deze op den duur een gewoonte gaat worden. Zo moet je ook niet per definitie gaan beginnen aan een pittig dieet of een super strak sportregime, maar voor een nieuwe duurzame levensstijl kiezen die je jaren vol kunt houden. Succes!

*Becel ProActiv bevat plantensterolen. Het is aangetoond dat plantensterolen het bloedcholesterol verlagen. De inname van 1,5-2,4g plantensterolen per dag kan het cholesterol met 7 tot 10% verlagen na 2 tot 3 weken. Een hoog cholesterolgehalte is een risicofactor voor de ontwikkeling van coronaire hartziekten. Hiervoor bestaan meerdere risicofactoren en de verandering van één van die factoren kan al dan niet een heilzaam effect hebben.