9 x Zo gaat je eten en drinken langer mee

Eten door Sabine

Misschien is het je weleens overkomen: een tjokvolle koelkast vol ingrediënten waar je geen zin in hebt. Gelukkig is er geen nood aan de man als je écht geen zin hebt om je doosje eieren op te maken. Op deze manieren zorg je ervoor dat je voedsel langer meegaat.

Eieren

Op zich zijn eieren best wel even houdbaar, maar soms ben je gewoon niet in the mood voor een omeletje of een gebakken eitje. Wil jij je eieren wel bewaren? Klop ze dan eerst en vries ze daarna in. Vries je eieren nóóit in wanneer ze nog in de schaal zitten. Dit kan salmonella veroorzaken.

Fruit

Houd groente en fruit goed gescheiden. Wanneer fruit tegen groente aanligt, wordt een bepaald rijpingsproces in gang gezet waardoor je fruit sneller vergaat.

Bier

Feestje gehad en heel wat flesjes over? Zorg er dan voor dat je je biertjes niet liggend in de koelkast kwakt. Door te zorgen dat het bier rechtop staat, komt het bier niet in contact met de dop. Hierdoor blijft de smaak langer goed.

Groente

Verpak groente dat in de koelkast moet. Wanneer je plastic om de groente wikkelt, voorkomt dat dat je groente sneller zacht wordt en je groente schimmelt dan minder snel. Heel erg milieuvervuilend hoef je niet eens te werk te gaan: een keukenpapiertje om een paprika kan al helpen.

Melk

Heb je een pak melk dat bijna over de datum gaat? Vries het dan in. Schenk de melk in een ijsblokjesvorm (zo hoef je niet het hele pak te ontdooien wanneer je slechts een scheutje nodig hebt). Op deze manier is je melk nog een maand langer te gebruiken.

Vlees

Heb je een hele homp gehakt gekocht? Vries het dan per portie in. Normaal ben je misschien geneigd om de hele verpakking in de vriezer te schuiven, maar wanneer je het allemaal laat ontdooien en erachter komt dat je maar de helft nodigt hebt, is de overige helft al een klein beetje verpest. Door het per portie in te vriezen, ontdooi je alleen dat wat je nodig hebt.

Avocado

Avocadootje bij de lunch? Lekker toch. Alleen vaak eet je niet dat hele ding op. Heb je een halfje over? Besmeer de avocado dan met olijfolie of citroensap om te voorkomen dat je groene vrucht bruin wordt.

Wortels

Snijd de bovenkant van je wortels af. Ja, we weten dat de oranje groente er leuker uitziet met z’n groene hoedje, maar zelfs wanneer de wortels uit de grond zijn zuigt het loof voeding uit de wortel. Hierdoor vergaat je wortel sneller.

Champignons

Vervang het plastic bakje om je champignons voor een papieren zak. Champignons gaan vrij snel rotten wanneer er vocht bijkomt en het papieren zakje eromheen neemt dit vocht (gedeeltelijk) op.