Dit is hoe je kunt stoppen met overdenken in je relatie

Relaties door Maya Luz

Overdenken is vervelend. Je kan lang blijven piekeren en dan lijkt het alsof de indringende gedachten nooit meer ophouden. Vooral in relaties zijn deze gedachten vervelend, zowel voor jezelf als voor je partner. Dit is hoe je ermee kunt stoppen.

Lees ook: Ruzie maken via de app: dit is alles dat je moet weten over ‘fexting’

Communicatie is key!

Dit zegt iedereen altijd als ze je relatieadvies geven, we weten het. Maar het is wel echt zo! Het belangrijkste dat je kunt doen om jezelf gerust te stellen, is met je partner praten over wat je dwarszit. Hierdoor kunnen ze je helpen met je zorgen verminderen. Geef aan dat je overdenken niet betekent dat zij iets verkeerd hebben gedaan, maar dat het waarschijnlijk een andere oorzaak heeft. Bespreek hoe jullie elkaar kunnen supporten in deze situatie. Je partner zien als het probleem is hierbij alles behalve behulpzaam. Het is altijd jullie vs het probleem, niet jij vs hen.

Zoek een geschikte manier om je zorgen te uiten

Met je partner praten over wat je dwarszit is goed, maar als je dit te vaak doet kan dit ook verkeerd overkomen op je partner. Daarom is het ook goed om andere uitlaatkleppen te zoeken. Ga op zoek naar activiteiten die je rust bieden en/of afleiden. Soms is je gedachten even ergens anders op richten de beste manier om ermee om te gaan.

Vraag aan je partner om geruststelling wanneer dit nodig is

Als je aan het overdenken bent over iets dat je partner doet of zou kunnen doen, is het goed om dit uit te spreken naar ze. Wanneer jij dan in deze headspace zit, weten ze hoe ze je op je gemak kunnen stellen. Vraag ze bijvoorbeeld om je om de zoveel tijd even te appen als ze op stap zijn met vrienden zodat jij je geen zorgen maakt. Hou er alleen rekening mee dat je niet te controlerend overkomt. Gun je partner hun vrijheid.

Leer om je partner te vertrouwen

Zonder vertrouwen heb je geen relatie. Overdenken doe je vaak uit angst, omdat je bijvoorbeeld bang bent dat je partner iets doet dat jou pijn zou kunnen doen. Wanneer je elkaar volledig vertrouwt, zullen deze zorgen ook verminderen. Zoek daarom naar manieren om je partner meer te vertrouwen. Bespreek ook met hen hoe het vertrouwen vergroot kan worden. Hierdoor leer je jezelf het overdenken langzaam maar zeker af.

Ga bij jezelf na waar het overdenken vandaan komt

Overdenken doe je niet zomaar. Het komt ergens vandaan. Bijvoorbeeld van een ex die is vreemdgegaan. Ga bij jezelf na wat de oorzaak is en pak het probleem bij de oorzaak aan. Met een professional praten kan hier ook enorm bij helpen.

Lees ook: Gebroken hart? Dit is wat je kunt doen