Ruzie maken via de app: dit is alles dat je moet weten over ‘fexting’

Relaties door Maya Luz

Ruzies komen voor in iedere relatie. Maar in dit digitale tijdperk vinden de ruzies niet meer altijd face to face plaats. Stellen die niet samenwonen of mensen met lange afstandsrelaties, zullen eens in de zoveel tijd ruzie maken via Whatsapp. Dit wordt ook wel 'fexting' genoemd. Maar wat houdt dit precies in? Dit is alles dat je erover moet weten.

Lees ook: Gebroken hart? Dit is wat je kunt doen

Wat is fexting?

'Fexting' is een afkorting voor 'fighting over text'. Het betekent dus simpelweg ruzie maken via Whatsapp. Je hebt het waarschijnlijk al vaak gedaan, maar nooit geweten dat er een term voor is. Fexting binnen een relatie kan er uitzien als een gesprek dat bestaat uit beledigingen, beschuldigingen en andere boze en pijnlijke berichtjes. Dit gebeurt omdat een van jullie, of jullie allebei, niet in staat zijn om de emoties te uiten in een face to face gesprek. Een ander kenmerk van fexting is dat er vaak maar weinig woorden worden gebruikt. De ander reageert bijvoorbeeld simpelweg niet of reageert kortaf. Fexting is dus niet bepaald productief als het aankomt op het oplossen van problemen binnen een relatie. Dit heeft grotendeels te maken met het feit dat er veel ruimte is voor miscommunicaties als jullie het uitvechten via de app. Maar soms is fexting helaas onvermijdelijk.

Zo kun je herkennen wanneer jij en je partner aan het fexten zijn

Fexting is dus ruzie maken via de app. Dit ziet er niet altijd hetzelfde uit, maar een aantal elementen zijn vaak wel aanwezig:

  • Er is sprake van woede of vijandigheid.
  • Jullie maken elkaar voor nare dingen uit.
  • Er worden beschuldigingen gemaakt.
  • Het gesprek loopt niet synchroom en er worden dingen genegeerd.
  • Er worden meerdere appjes of lange appjes gestuurd die de frustratie van een van de partijen toelicht.
  • Er wordt verdriet geuit.
  • Er is sprake van verlegenheid wanneer het onderwerp face to face wordt besproken.
  • Er worden boze spraakmemo's gestuurd.

De voor- en nadelen van fexten in een relatie

Alhoewel ruzie maken nooit leuk is, zitten er voordelen aan. Wanneer je aan het appen bent, kun je namelijk de tijd nemen om goed na te denken over wat je tegen de ander wil zeggen. Daarnaast kun je het gesprek later teruglezen en gebruiken voor zelfreflectie. Je partner heeft hierdoor ook niet de mogelijkheid om te zeggen: 'dat heb ik nooit gezegd.' Toch is het altijd beter om verhitte discussies te houden wanneer jullie bij elkaar zijn of kunnen bellen. Hierdoor kan de ander veel beter jouw emoties interpreteren omdat ze je kunnen zien en/of horen.

Wanneer is het beter om het probleem face to face op te lossen?

Af en toe een beetje kibbelen over de app is oké, maar het is goed om te weten wanneer je elkaar beter even fysiek kunt opzoeken om iets uit te praten. Als de ruzie een erg complex of emotioneel onderwerp heeft, kun je het beter face to face bespreken. Dit is vooral het geval voor wanneer het een onderwerp is dat vaker terugkomt in ruzies. Daarnaast is het ook beter om het fysiek uit te praten als jullie vaker miscommunicaties hebben gehad tijdens het fexten. Als jullie van elkaar weten dat julie elkaar verkeerd gaan begrijpen, kunnen jullie er beter niet aan beginnen.

Lees ook: Relatiestruggles: is jullie vuurtje gedoofd?