5 x leuke wandelroutes door Amsterdam

Vrije tijd door Chloe

We kunnen wel zeggen dat wandelen door heel veel van ons het afgelopen jaar is (her)ontdekt. Want ja, wat moet je anders? Nu we al een jaar volop aan het wandelen zijn door bossen en natuurgebieden is het wel eens tijd voor iets nieuws. Wat dacht je bijvoorbeeld van een leuke stadswandeling? Met deze wandelroutes door Amsterdam zie je de stad op een hele andere manier.

Lees ook: Coronaproof roadtrip: de 9 mooiste kastelen van Nederland

1. De Jordaan

Wanneer je het échte Amsterdamse leven wilt zien, is de Jordaan de place to be. Het is één van de oudste buurten van Amsterdam en misschien ook wel de gezelligste. Het zit er namelijk vol met schattige winkeltjes en gezellige kroegen. Een bezoekje is het dus zeker waard.
Je start deze wandelroute bij de Noorderkerk. Vanaf hier loop je de straat in richting de Lindenmarkt. Volg de kraampjes en zodra je een speelpleintje ziet ga je naar links. Dan kom je uit bij de volgende markt: de Westerstraatmarkt. Hier steek je over (tenzij je nog even wilt shoppen natuurlijk). Zodra je de Tuinstraat inloopt ga je naar rechts en neem je direct de eerste links. Ga vervolgens links op de Egelantiersgracht en ga bij de Prinsengracht rechts het bruggetje over naar de Prinsengracht. Loop nu naar rechts langs het Anne Frank huis en ga dan links. Loop nu de Keizersgracht af en ga het bruggetje over richting de Prinsenstraat. Ga hier naar rechts en eindig bij de Noordermarkt. Hier kan je nog even lekker rondstruinen.

2. De oude stad

Amsterdam heeft ontzettend veel moois te bieden. Vooral het oude gedeelte van de hoofdstad is prachtig. Daarom is dit de ideale plek voor een leuke wandeling.

Het startpunt is de Nieuwmarkt. Loop langs de Waag richting Chinatown. Loop de Zeedijk af en ga de eerste links. Hier ga je twee bruggen over en vervolgens ga je weer links. Je loopt nu langs de Oude Kerk over de bekende Wallen. Wanneer je bij Damstraat komt ga je naar rechts richting de Dam waar je het Paleis op de Dam en het Nationaal Monument kunt bewonderen. Een prima plek om te eindigen.

3. Spaandammerbuurt

Het bekendste park van Amsterdam is natuurlijk het Vondelpark, maar we hebben nog een leuke: namelijk het Westerpark. Een stukje rustiger en net zo leuk.

Begin je route bij de Oude Houthaven. Loop met de grote weg mee over de Tasmanstraat en ga links de Spaarndammerstraat in. Deze loop je helemaal uit. Steek het spoor over en rechts van je vind je het Westerpark. Ga hierin en loop richting de gebouwen. Hier vind je hele leuke horecagelegenheden zoals Brouwerij Troost en Pacific waar je heerlijk wat to go kunt halen. Vervolgens loop je langs de Gashouder en de Westerunie. Ga na Mossel & Gin naar rechts en loop langs de kinderboerderij. Strijk hier ergens neer om te genieten van de omgeving, een hapje en een drankje. 

4. Amsterdam Noord

Hou jij van ruig en industrieel? Dan moet je in Amsterdam Noord zijn. De IJ-hallen, geweldige horecagelegenheden en indrukwekkende kunstwerken: je vindt het hier allemaal.

We beginnen bij de pont van het NDSM-werf. Volg hier het water naar rechts langs Sexyland. Sla vervolgens de eerste linksaf richting het Crane Hotel. Ja die hijskraan die je daar ziet, daar kan je in slapen. Loop naar het hotel en ga dan linksaf. Hier zie je een grote hal waar je gewoon naar binnen kan lopen. Zeker doen! Wanneer je dat gedaan hebt en eruit komt ga je naar rechts langs de IJ-hallen. Loop door tot je bij het water komt en niet verder kan. Ga hier naar links langs de haven tot je bij Loetje aan ’t IJ uitkomt. Tijd voor wat lekkers?

5. Schellingwoude

Amsterdam zit vol met verborgen pareltjes en vooral aan de andere kant van ’t IJ is veel nog onontdekt. 

Deze route start bij het IJplein. Loop met de Meeuwenlaan mee tot je de Dirk van den Broek tegenkomt. De straat hierna ga je naar rechts. Nu loop je tegen de Jumbo Foodmarkt aan: een grote Jumbo vol met exclusieve producten. Even binnenkijken dus. Wanneer je de parkeerplaats ernaast helemaal uitloopt richting het water vind je Stork: één van de lekkerste visrestaurants van Amsterdam. Loop nu weer terug langs brouwerij Oedipus en ga rechtsaf. Bij de spijkerkade ga je naar links en vind je nog meer gezellige horecatentjes. Loop weer met de Meeuwenlaan mee naar rechts tot je het Vliegenbos tegenkomt. Loop het park helemaal uit en ga weer rechtsaf. Vol de Zamenhofstraat. Wanneer de straat een bocht naar links maakt, loop je vanaf nu rechtdoor richting de pont. Hier kan je ervoor kiezen om naar de overkant de gaan of even te blijven hangen bij de Hangar of de VerbroederIJ voor iets lekkers to go met uitzicht over het water.

Lees ook: Weekendje weg met je partner: dit zijn de meest bijzondere vakantiehuisjes