We hebben een koning!

De maatschappij door Madelon
Na maanden van voorbereiding vond gisteren één van de meest legendarische dagen in de Nederlandse geschiedenis plaats: Willem-Alexander is gekroond tot koning, met Máxima aan zijn zijde als prachtige koningin. Driewerf hoera!

Terwijl half Nederland feestend en met drie bier in de handen in de stad te vinden was, zat de andere helft aan de buis gekluisterd. Zeker om 10 uur ?s ochtends, toen begonnen werd met de abdicatie van Koningin Beatrix, was er geen kip op de Nederlandse wegen te vinden. Het hele land vierde de allerlaatste Koninginnedag uitbundig. En niet zonder reden: onze oude, vertrouwde koningin Beatrix noemen we, na 33 jaar, weer prinses Beatrix. En zoals al een paar jaar werd verwacht, is haar oudste zoon gekroond tot koning. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima ? vormden ze gisteren, samen met de drie prinsesjes, niet een prachtig plaatje? Kijk mee naar een overzicht van dé kroningsdag! 
30 april ? 10:00

Dé abdicatie vond plaats in het Paleis op de Dam in Amsterdam. Veel mensen wisten het misschien niet, maar de abdicatie van Beatrix zou meteen óók het moment zijn waarop Willem-Alexander koning zou worden ? en dat alles door een paar simpele handtekeningen. 

Beatrix was zichtbaar geëmotioneerd tijdens het tekenen van de Akte van Abdicatie ? maar niet alleen zij. ?Als je weet met hoeveel intensiteit, met hoeveel inzet en liefde voor Nederland zij dit de afgelopen 33 jaar heeft gedaan dan is dat toch een heel bijzonder moment als die handtekening ook echt daar staat?, zei premier Rutte. ?Het is ook heel persoonlijk en dat merkte je ook tussen moeder en zoon. Ze hebben natuurlijk in de afgelopen jaren heel veel samen gesproken en Willem-Alexander is natuurlijk fantastisch voorbereid op het koningschap en toch, op dat moment is het niet alleen een staatsrechtelijk moment maar ook een heel persoonlijk moment in de familie.? 

Lees hier de gehele tekst van de Akte van Abdicatie terug. 
30 april ? 10:30

De balkonscène! Dit was het moment waarop de nieuwe koning officieel werd voorgesteld aan het volk. Beatrix sprak als eerst: ?Enkele ogenblikken geleden heb ik afstand gedaan van de troon. Ik ben gelukkig en dankbaar u te mogen voorstellen uw nieuwe koning: Willem-Alexander.? Ook zei ze, in de microfoon (wat waarschijnlijk niet helemaal de bedoeling was), dat het drietal ?misschien even kon wuiven.? 

Willem-Alexander richtte zich even tot zijn moeder en onze voormalig koningin: ?Lieve moeder, vandaag heeft u afstand gedaan van het koningschap. 33 bewogen jaren waarvoor wij u intens, intens dankbaar zijn. Ik wil u en alle mensen in ons koninkrijk hartelijk bedanken voor al uw steun en toeverlaat. Dank u wel.? 

Na deze momenten kwamen de drie prinsesjes Amalia, Alexia en Ariane ook het balkon op, tot groot plezier van het aanwezige publiek.30 april ? 14:00

Het tekenen van de abdicatie alleen is niet genoeg om koning te worden, daarom werd Willem-Alexander om 14:00 officieel ingehuldigd. Hij legde een eed af en sprak het volk toe. ?Ik wil mensen aanmoedigen om actief gebruik te maken van de mogelijkheden die ze hebben, hoe groot de verscheidenheid ook is, hoe verschillend onze dromen ook zijn en waar onze wieg ook stond.? Met deze woorden bevestigde hij het beeld dat al eerder geschetst werd: dat onze Wim-Lex een moderne koning wordt, die de lijn die zijn moeder heeft ingezet, de komende jaren door zal zetten.


 
30 april ? 19:30

?s Avonds genoot het kersverse koningspaar met hun gezin van een besloten receptie in het Paleis op de Dam, waarna zij naar het IJ vertrokken om daar te beginnen aan de Koningsvaart. Voorafgaand aan het boottochtje werd het Koningslied ten gehore gebracht vanuit Ahoy. 

Het koningspaar kreeg gedurende de boottocht alles te zien waar Nederland trots op kan zijn. Een ere-escorte van de roeiers van de Holland Acht, windsurfer Dorian van Rijsselberghe en schaatsers Bart Veldkamp, Gianni Romme en Marianne Timmer, een demonstratie van turner Epke Zonderland, een optreden van het Natonaal Ballet, een eerbetoon aan allerlei Nederlandse films én een spetterend optreden van het Koninklijk Concertgebouw Orkest samen met Armin van Buuren. Tijdens dit laatste hoogtepunt besloot Wim-Lex nog een onverwachte stop in te lassen, om het spektakel vanaf het podium te bekijken. 

De vaartocht eindigde met een saluut van de aanwezige vaartuigen, scheepshoorns en een demonstratie van verschillende blusboten. Ook vlogen er tien F16?s over Amsterdam. Het koninklijk gezelschap genoot aansluitend, samen met hun gasten, van een diner in het Muziekgebouw aan ?t IJ.

Koningin Máxima
Modeminnend Nederland was natuurlijk razend benieuwd naar wat onze kersverse koningin tijdens dé dag zou dragen. Nou, ze pakte uit hoor ? in maar liefst drie jurken van topdesigners stond ze de gehele dag te stralen! 

Van links naar rechts: een poederroze jurk van het Belgische modehuis Natan gedurende de abdicatie, een blauwe avondjurk met bijpassende mantel van Jan Taminiau tijdens de inhuldiging en een lange, robijnrode avondjurk ? ook van Jan Taminiau ? voor ?s avonds. We kunnen trots zijn op zo?n prachtige koningin!

En ?s avonds?
?beloofde het nog lang onrustig te blijven in de Nederlandse straten! 
Beeld: Reporters
 
Heb jij alle hoogtepunten van de kroning van Koning Willem-Alexander live gezien? Waar was jij tijdens deze legendarische momenten? Of heb je niet zo veel met ons koningshuis?