Zo herken je een koortslip (en behandel je het)

Sport & gezondheid door Chloe

Een koortslip kan erg vervelend zijn. Jeuk, een branderig gevoel en rode blaasjes kunnen voor behoorlijk wat irritatie zorgen. Als je het virus eenmaal hebt opgelopen, zul je er helaas de rest van je leven last van hebben. Maar hoe herken je het eigenlijk en hoe kom je er zo snel mogelijk weer vanaf?

Wat is een koortslip?

Zoals je waarschijnlijk wel weet, is een koortslip een infectie van de huid en vindt deze plaats rondom de lippen. Bij een koortslip ontstaan er jeukende blaasjes die ook kunnen branden, tintelen of pijn kunnen doen. Het virus, dat afkomstig is van het herpesvirus, blijft voor altijd in je lichaam zitten. Het komt regelmatig voor, want volgens het Nederlandse Huisartsen Genootschap draagt 80% van de bevolking het virus bij zich. Het is dan ook niet gek dat één op de drie mensen wel eens een koortslip hebben gehad.

Terugkerende koortslip

Hoewel sommige mensen slechts eens in hun leven een koortslip krijgen, heeft zo’n 10% van de besmette mensen hier jaarlijks meerdere keren last van. De kans dat het naar bovenkomt is vooral groot wanneer je vermoeid bent of je een verminderde weerstand hebt. Het virus wordt op deze manier getriggerd.

Hoe herken je een koortslip?

Wanneer je een beginnende koortslip op tijd herkent, dan kan je op tijd ingrijpen zodat je zo min mogelijk last krijgt van de klachten. Een koortslip kan je herkennen aan een rode plek met blaasjes. Deze zijn gevuld met vocht en kunnen jeuken, tintelen of branden. Deze klachten kun je echter al hebben voordat de blaasjes ontstaan. Na enkele dagen drogen de blaasjes op en ontstaan en korstjes. Hoewel de blaasjes meestal rond de lippen ontstaan (vandaar de naam koortslip), kan je het ook op andere plekken in je gezicht krijgen. Het kan bijvoorbeeld ook ontstaan op je neus, kin of ooglid en kan zich ook verspreiden op meerdere plekken in het gezicht.

Zo behandel je een koortslip

Heel veel meer dan genoeg bewegen en gezond eten om je immuunsysteem te boosten kan je niet echt doen om een koortslip te voorkomen. Het virus zit er nou al eenmaal en zal niet meer verdwijnen. Het belangrijkste is dat je zodra je klachten krijgt er niet aan gaat zitten met je handen, hoe verleidelijk ook. Het kan namelijk erg besmettelijk zijn en zo kan je het dus makkelijk overdragen aan iemand anders. Wat je verder kunt doen is zinkzalf gebruiken om het in te drogen. Dit kan ook gebruikt worden om de koortslip te verbergen. Heb je veel pijn? Dan kan je ook aan de huisarts een verdovende zalf vragen. In de meeste gevallen zal je het helaas gewoon moeten uitzitten. Een koortslip verdwijnt vanzelf na zo’n 10 dagen.