5 tips tegen gevoelige tanden

Gezicht door Madelon
Je kent het wel: je zet je tanden in een zure appel of een ijsje en daar is die pijnscheut die je al vreesde? Admit it: je hebt gevoelige tanden! Hoe kom je eraan, en, nog belangrijker: hoe kom je er vanaf?

Zo?n 45% van alle Nederlanders heeft weleens last van gevoelige tanden. Gevoelige tanden worden vaak vooral veroorzaakt door blootliggende stukjes tandbeen. Tanden en kiezen bestaan uit een kroon en een wortel ? de tandhals is dan het gedeelte waar de kroon overgaat in de wortel. Dit is altijd ten hoogte van de tandvleesrand. Als je tandvlees teruggetrokken is, komt er dus een stukje tandhals bloot te liggen. Normaal gesproken wordt dit beschermd door een laagje wortelcement (onder het tandvlees), maar wanneer dit blootligt, poets je dit makkelijk weg. Gevoelige tanden zijn het resultaat!

Een logische verklaring voor een vervelende aandoening, maar: tandvlees trekt zich niet zomaar terug. Over het algemeen gebeurt dit wanneer je mond lijdt onder een slechte hygiëne of door het te hard, te langdurig of te veel poetsen van de tanden.Wat kun je eraan doen?

Gevoelige tanden gaan nooit vanzelf over. Het lijkt makkelijk om een speciale tandpasta te gebruiken of om gewoon helemaal niets te doen, maar vaak is er meer aan de hand en kan het verstandig zijn om naar de tandarts of mondhygiënist te gaan.

Als de pijn draaglijk is, maar je er toch wel graag vanaf wilt, probeer dan om te beginnen een speciale tandpasta voor gevoelige tanden. Tandpastamerk Sensodyne staat erom bekend fijne tandpasta?s te hebben die niet irriteren of je toch al zo gevoelige tanden nóg heftiger te behandelen. Wanneer je tandpasta?s als deze gebruikt, doe je er goed aan om niet na te spoelen ? 90 à 95% van alle werkzame stoffen stromen daardoor zó het riool in.

Helpt dit niet? Probeer dan eens te denken aan flossen of stokeren. Dit is nodig om de ruimtes tussen je tanden en kiezen goed schoon te houden. Overleg met je tandarts of mondhygiënist welk instrument voor jou het meest geschikt is om zo veel mogelijk plak te verwijderen.Ook wil het weleens helpen om je eet- en drinkpatroon aan te passen. Pas op met voedsel en dranken die een hoge zuurgraad hebben (deze producten maken het blootliggende tandbeen zwakker en lossen de beschermende smeerlaag van de tandpasta op, waardoor pijnprikkels er makkelijker doorheen gaan). Wacht ook altijd even met tanden poetsen, wanneer je wél een ?zuur? product hebt gegeten: het speeksel heeft dan pas die zuren geneutraliseerd.

Kies als je drinkt voor water, melk, koffie of thee (zonder suiker). Deze dranken hebben een lage zuurgraad en zijn minder agressief voor je tanden dan bijvoorbeeld frisdrank of sportdrank. Probeer ook het aantal eet- en drinkmomenten op een dag te verminderen naar maximaal zeven: drie hoofdmaaltijden en maximaal vier keer iets tussendoor.

Maar de beste remedie is natuurlijk die van het voorkomen. Zorg ervoor dat je geen gevoelige tanden krijgt door jezelf een juiste poetstechniek aan te leren. Poets je tanden twee keer per dag (niet meer en niet minder) en altijd twee minuten. Gebruik een zachte borstel zodat je tandvlees niet beschadigt en zorg ervoor dat je je tandenborstel niet te strak vasthoudt. Oefen niet te veel druk uit tijdens het poetsen.Mochten huis-, tuin- en keukenmiddeltjes echt niet meer helpen en ga je naar de tandarts, dan is de kans groot dat hij je adviseert om te spoelen met een fluoride spoelmiddel. Als dat niet helpt, dan kan hij het stukje blootliggend tandbeen dichtmaken met een fluoridelak. Bij ernstige klachten kan hij er ook voor kiezen om de gevoelige tandhals af te dekken met speciaal vulmateriaal. Er is in ieder geval altijd iets aan te doen ? vrees dus niet om ervoor naar een specialist te gaan!

Wat doe jij tegen gevoelige tanden?