Je tanden bleken met baking soda: doen of niet doen?

Beauty door Maya Luz

Het hebben van witte tanden is een schoonheidsideaal van alle tijden. We kopen maar al te graag verschillende tandpasta's en andere producten die beloven om onze tanden witter te maken. Toch laten we dat glas rode wijn of die kop koffie in de ochtend liever niet staan. Je tanden kan gelukkig ook op een goedkopere manier, namelijk met baking soda!

Lees ook: Droge huid? Dit kan je ertegen doen

Baking soda

Baking soda is een product dat veel mensen waarschijnlijk wel in een keukenkastje hebben staan. Het kan gebruikt worden om mee schoon te maken, dingen te ontstoppen en om te gebruiken tijdens het bakken. In het Nederlands noemen we baking soda ook wel zuiveringszout. In technische termen heet het natriumcarbonaat. Dat is natuurlijk allemaal erg interessant, maar hoe nuttig is het voor je tanden?

Zuiveringszout kun je gebruiken om je tanden witter te maken. Het werkt voornamelijk goed om vlekken te verwijderen en om je tanden minder geel te maken. Wat belangrijk is om te onthouden is dat baking soda enkel de buitenkant van je tanden kan reinigen. Het doet dus verder niks voor de gezondheid van je tanden. Je tanden permanent bleken kun je eigenlijk alleen bij de tandarts laten doen.

Is het veilig om baking soda te gebruiken?

Het simpele antwoord op deze vraag is ja en nee. Het is helemaal veilig om baking soda te gebruiken op je tanden zolang je dit met mate doet. Je kunt baking soda namelijk beter niet te vaak gebruiken omdat dit je tandglazuur kan beschadigen. Het is dus verstandig om het zuiveringszout er alleen bij te pakken als het echt nodig is. Het één keer per week gebruiken is meer dan genoeg. 

Daarnaast is het niet voor iedereen verstandig om baking soda te gebruiken. Voor mensen met gevoelige of beschadigde tanden wordt het afgeraden. Maar ook als je geïrriteerd of ontstoken tandvlees hebt is het niet verstandig. Tot slot is het gebruik van baking soda geen goede optie voor mensen die te weinig sodium binnenkrijgen. Sta hier dus even goed bij stil wanneer jij erover nadenkt om baking soda te gaan gebruiken.

Zo reinig jij jouw tanden met baking soda

Zodra jij zeker weet dat baking soda een goede optie is voor jou, kun je ermee aan de slag. Je kunt het beste een DIY pasta maken met baking soda en water om je tanden mee te reinigen. Gebruik hiervoor één eetlepel water en één eetlepel zuiveringszout. Meng de twee ingrediënten goed door elkaar in een kommetje totdat je een gladde pasta krijgt. Poets je tanden vervolgens voor twee minuten met dit mengsel. Poets rustig en voorzichtig. Druk dus niet te hard met je tandenborstel op je tanden. Spoel zodra de twee minuten om zijn, je mond goed met water. 

Lees ook: Dit kun je doen voor mooiere voeten