Say what? Tandenpoetsen helpt voor een beter geheugen

Sport & gezondheid door Jennifer

Dat tandenpoetsen goed voor je is, wist je natuurlijk al. Wie z’n tanden goed onderhoudt, heeft altijd een mooi gebit zonder gaatjes. Al blijkt tandenpoetsen niet alleen goed voor je gebit. Blijkbaar doet het ook iets goeds voor je brein!

Lees ook: Is bruiswater slecht voor je tanden?

Tandenpoetsen: goed voor geheugen?

Als je dagelijks twee keer je tandenpoetst, dan ben je heel goed bezig. Waarschijnlijk dacht je dat je je tanden poetst puur voor het gebit en wittere tanden. Wrong! Onderzoekers van de Noorse Universiteit van Bergen ontdekten namelijk ook een link tussen tandvleesontsteking en Alzheimer. Wacht, wat? Blijkbaar is goede tandverzorging ook fijn voor je brein.

Tandvleesontsteking slecht voor brein

Voor het onderzoek werden 53 mensen onderzocht met Alzheimer. Ze ontdekten bij 96 procent van de gevallen de bacterie, die vrijkomt bij een tandvleesontsteking. Deze bacterie produceert dus bepaalde eiwitten, die gevaarlijk zijn voor je brein. De eiwitten vernietigen namelijk zenuwcellen in je brein, wat op een gegeven moment kan leiden tot geheugenverlies. O jee!

Hoewel de bacterie niet direct Alzheimer veroorzaakt, kan dit het risico wel vergroten. Daarom is het extra belangrijk om dagelijks je tanden goed te onderhouden. Dat betekent ook dagelijks je tanden flossen. Vooral als Alzheimer regelmatig voorkomt in je familie. Zorg in dat geval ook dat je regelmatig naar de tandarts gaat. Dan blijven zowel je tanden als je brein langer gezond!

Lees ook: Poets jij je tanden onder de douche? Dit is waarom je dat beter niet kunt doen