Poets jij je tanden onder de douche? Dit is waarom je dat beter niet kunt doen

Sport & gezondheid door Chloe

Hou jij ook zo van multitasken? Vooral ’s morgens wanneer je alweer te laat je bed uitkwam doe je alles tegelijk. Instagram checken op het toilet, je lunch klaarmaken tijdens je ontbijt en je tandenpoetsen onder de douche. Lekker effectief, maar dit laatste kun je misschien maar beter niet doen.

tandenpoetsen onder doucheLees ook: Een slechte adem wanneer je wakker wordt: hoe komt dat?

Tandenborstel in de douche

Ondanks dat we van de douche een lekker fris en schoon worden, geldt dit niet voor alles wat er achterblijft. De douche is namelijk de perfecte plek voor bacteriën om te groeien door de hoge luchtvochtigheid. En waar bacteriën zijn, kunnen zich schimmels vormen. Dat is natuurlijk het laatste wat je wilt hebben in je tandenborstel, maar omdat ze zich tussen de haartjes bevinden zie je ze lang niet altijd. En dan stop jij dit vervolgens dagelijks in je mond. Ieuw!

Toch poetsen onder de douche?

Met het tandenpoetsen onder de douche zelf is dus niks mis. Onder de douche wordt je tandenborstel ten slotte net zo nat als onder de kraan. Het gaat erom wat je er vervolgens mee doet. Waarschijnlijk ligt jouw tandenborstel ergens tussen de bodywash en de crèmespoeling, maar dat is dus niet zo hygiënisch. Zorg in plaats daarvan dat je hem op kunt hangen, zodat hij makkelijk kan drogen aan de lucht, bijvoorbeeld met een speciale tandenborstelhouden voor aan de douchewand. Zo blijft je tandenborstel en je adem lekker fris.

Extra voorzorgsmaatregelen

Blijft jouw badkamer altijd lang vochtig? Gooi dan even de deur of een raam open als je hebt gedoucht en zorg dat de douche zelf lekker kan luchten. Beter voor je tandenborstel, maar ook voor je badkamer. Je zit namelijk ook niet te wachten op schimmel in je voegen. Dat is een stuk prijziger als een nieuwe tandenborstel.

Beeld: iStock

Lees ook: Neem je altijd je telefoon mee naar de plee? Zo goor is dat eigenlijk