4 sporten die je thuis kunt beoefenen

Sport & gezondheid door Laura

De lockdown heeft verschillende uitwerkingen op mensen. De ene persoon is fanatiek gaan sporten, de andere persoon juist... niet. Hoor jij tot die laatste groep dan zul je het na een jaar thuiswerken waarschijnlijk wel merken op de weegschaal. Zit je hierdoor niet meer lekker in je vel, of wil je simpelweg fitter worden en aan je conditie werken? Dat de sportscholen helaas nog gesloten zijn is geen excuus om niet te sporten. Met de juiste tips kom je in je eigen stekkie al een heel eind. Je hoeft er niet eens altijd iets voor aan te schaffen! Lees snel verder voor 5 home work-outs die je kunt doen. 

betersport

1. Trampoline springen

Een trampoline is niet alleen voor kinderen, je kunt het ook heel goed gebruiken voor een work-out. Het wordt ook wel Jumping Fitness genoemd en wordt in steeds meer sportscholen aangeboden. Het is een echte calorie burner, als vrouw verbrand je 8,3 calorieën per minuut tijdens een sessie van negentien minuten. Dat staat gelijk aan 22,5 kilometer per uur fietst of 1,6 kilometer in tien minuten rent. Get this: als je het een uur volhoud, kan wel ongeveer 500 calorieën verbranden. Hallelujah!

Voor een trampoline work-out gebruik je niet de trampolines die bij veel gezinnen in de tuin staan, maar een speciale fitness trampoline. Deze herken je aan het formaat, het is veel kleiner. Vaak zit er een afneembare beugel bij, deze is voor extra balans. Zoek simpelweg een video voor beginners op via social media en springen maar!

via GIPHY

2. Fitnessapparaat

Zoals het er nu uitziet zullen de sportscholen voorlopig dichtblijven. Zelf een fitnessapparaat aankopen, is dus helemaal geen slechte investering. Het gaat immers om je gezondheid. Een crosstrainer, loopband, hometrainer of spinningfiets: er zal vast een apparaat tussenzitten die jij leuk vindt. Ben je een echte sportschoolfanaat? Dan is een spinningfiets erg geschikt. Via YouTube zijn er erg toffe lessen te volgen. Heb je niet veel ervaring met fitnessapparatuur? Dan is een hometrainer of een crosstrainer perfect voor jou. 

3. YouTube work-outs

The internet to the rescue! YouTube staat bomvol met handige work-outvideo's. Voor beginners of experts. Yoga, pilates, HIIT, buik-billen-borstenoefeningen... je kunt het zo gek niet bedenken, het staat erop. Tip: zoek ook op het aantal minuten dat je tijd hebt. Of wil je gemotiveerd blijven om dagelijks te bewegen? Doe dan mee met een challenge, zoals de '2 Weeks Shred Challenge' van YouTube-sensatie Chloe Ting.  

via GIPHY

4. Gebruik je omgeving

Voor een home work-out heb je niet altijd fitnessapparaten nodig. Niet eens een matje! In huis heb je genoeg meubels of plekken die prima dienst doen als 'fitnessapparaat'. Je moet gewoon creatief denken. Maak bijvoorbeeld eens goed gebruik van je trap (of trappenhuis). Ren vijf à zes keer de trap op en af en je voelt the burn al. 

Er is nog veel meer dat je thuis zonder apparaat kunt doen om in beweging te blijven. Improviseer met een lang, stevig koord een springtouw (als je die niet hebt). Als je 70 kilo weegt en tien minuten lang springt, dan verbrand je ongeveer 100 calorieën. 

Nog een goede work-outhack: gebruik twee (volle) flessen drinken als gewichten - of een sixpack water als vervanging van een kettlebell. 

5. Bureaustoeloefeningen

Zelfs tijdens het thuiswerken kun je sportoefeningen doen. Gewoon, op je bureaustoel. Hier volgen drie makkelijke oefeningen die je tussendoor kunt doen.

  1. Knijp je billen samen, houd dat 5 tot 10 seconden vast en ontspan dan weer. Je kunt de oefening zo vaak doen als je wilt.
  2. Bij deze oefening moet je één been strekken en rustig optillen. Houd hem even in de lucht, laat hem zakken, maar raak de grond niet aan voordat je hem weer omhoog tilt. Doe dit een stuk of 15 keer per been.
  3. Zet je handen op je stoel, zet je benen in een hoek van 90 graden of helemaal recht. Hef jezelf een aantal keer op met je armen.

Check hier nog meer bureaustoeloefeningen.

via GIPHY

Lees ook: 7 x fitter worden zonder dat je het doorhebt