Hooikoorts of corona: zo herken je de verschillen

Sport & gezondheid door Chloe

Nu de temperaturen weer stijgen krijgen veel mensen er weer last van: hooikoorts. Maar met corona onder ons moeten we een snotneus ineens een stuk serieuzer nemen dan voorheen. Gelukkig zijn er duidelijke verschillen tussen hooikoorts en corona en weet je wanneer je aan de bel moet trekken en wanneer niet.

Lees ook: Nies voorkomen: zo doe je dat op een veilige manier

Hooikoorts- of coronaklachten?

Een loopneus, niezen en hoesten: allemaal symptomen die opspelen bij hooikoorts, maar ook bij corona. Dit maakt het lastig om in te schatten of je je moet laten testen of niet. Wanneer je hevige hooikoortsklachten hebt en de hele lente en zomer last hebt van deze klachten, kan je je moeilijk iedere dag laten testen. 

Zo onderscheid je hooikoorts van corona

Ondanks dat hooikoorts voor veel klachten en irritatie kan zorgen, is corona iets om nog serieuzer te nemen. Wanneer je dus merkt dat je last krijgt van klachten die bij hooikoorts passen, neem dan direct hooikoortsmedicijnen. Wanneer de klachten minder worden weet je dus dat het aan de pollen ligt, maar als dat niet het geval is zou het dus corona kunnen zijn en moet je je zo snel mogelijk laten testen. 

Nog meer verschillen

De klachten lijken dus behoorlijk op elkaar, maar zijn ook van elkaar te onderscheiden. Bij hooikoorts heb je vaak last van een kriebelhoest, terwijl dit bij corona eerder een droge hoest is. En gaat deze hoest over in keelpijn? Dan ligt dit niet aan je hooikoorts en zou dit dus kunnen betekenen dat je corona hebt. Ook is koorts iets wat regelmatig voorkomt bij corona, terwijl hooikoorts hier niets mee te maken kan hebben. Verder vallen klachten als benauwdheid en plotseling verlies van reuk en/of smaak ook onder coronaklachten. Ervaar je klachten die lijken op coronaklachten maar ook op hooikoortsklachten en twijfel je? Laat je dan testen en neem eventueel contact op met je huisarts. Better safe than sorry. 

Beeld: iStock

Lees ook: Allergisch voor de kou: het bestaat!