Lifestyle / Sport & gezondheid
Sport & gezondheid

Allergisch voor de kou: het bestaat!

Reageer 0

Hoewel wij na de feestdagen alweer dromen over de lente, doet het weer hier nog niet echt aan mee. Waarschijnlijk hebben we nog twee lange, koude maanden voor de boeg voordat het voorjaar weer begint. Ben jij ook zo’n koukleum en grap je daarom wel eens dat je allergisch bent voor kou, dan hebben wij nieuws voor je. Een kou-allergie bestaat echt!

allergisch kou

Lees ook: Koude handen? Hierdoor komt het en zo los je het op

Koude-urticaria

Allergisch voor kou: oftewel koude-urticaria. Hoewel het dolkomisch is om hierover te grappen, is deze aandoening allesbehalve lollig. De allergie kan namelijk erg onprettig en zelfs gevaarlijk zijn. 

Symptomen

Mensen die allergisch zijn voor kou krijgen te maken met verschillende nare symptomen. Het meest voorkomende symptoom is opgezwollen handen. Dit kan niet alleen gebeuren als je buiten in de kou hebt gestaan, maar soms zelfs bij een aanraking van een koud glas. Ook je keel kan opzwellen door kou. In de zomer kun je dus niet genieten van ijskoude cocktails of ijsjes(!). Naast opzwelling van de handen kunnen mensen met deze allergie ook last hebben van een blijvend rode huid, netelroos en duizeligheid. Niet echt een pretje dus. Daarnaast kan je met koude-urticaria last hebben van een lage bloeddruk en dit kan best gevaarlijk zijn!

via GIPHY

Kou-allergie: what to do?

Herken jij deze symptomen bij jezelf? Het hoeft niet per se te betekenen dat je ook last hebt van deze allergie. Er kunnen natuurlijk ook andere oorzaken zijn. Om te testen of jij deze aandoening hebt, houd je een ijsblokje tegen je huid aan en kijken hoe je lichaam hierop reageert. Is de roodheid blijvend en doen meer van de eerdergenoemde symptomen zich voor? Dan zou je best wel eens last kunnen hebben van deze allergie. Gelukkig zijn de meeste klachten goed te behandelen. Wel is het verstandig om koude baden, drankjes en andere bronnen van kou te vermijden. Ga langs bij je huisarts als je last hebt van deze symtomen. Zij of hij kan vaststellen of je daadwerkelijk allergisch voor de kou bent.

Lees ook: Spa aan huis: zo huur je een jacuzzi

Reageer 0

Reacties

Ze.nl reacties (0)
Schrijf als eerste een reactie:

Om te kunnen reageren moet je eerst

Annuleren
Gebruik een @ om iemand te noemen