Net terug van vakantie? Spoel eerst de wc door!

Sport & gezondheid door Annelot

Als je terug bent van vakantie is één van de eerste dingen die je doet vaak even naar de wc gaan. Maar wist je dat je daarmee het risico loopt op een flinke legionellabesmetting? Waterbedrijven adviseren om áltijd eerst even de wc door te spoelen nadat je op vakantie bent geweest. Maar waarom eigenlijk? En is dit écht nodig?

wc doorspoelen vakantie

Stilstaand water

Het drinkwater in Nederland is van goede kwaliteit, maar als je er lange tijd geen gebruik van maakt, omdat je bijvoorbeeld op vakantie bent, blijft het water stilstaan in de leidingen. De kwaliteit loopt daardoor snel terug en de legionellabacterie krijgt op dat moment vrij spel. Die ontwikkelt zich het liefst in stilstaand water dat tussen de 25 en 55 graden is.

Een legionellabesmetting vindt plaats bij verneveling (zoals bij douchen) en kan er bij inademing voor zorgen dat je je flink ziek gaat voelen. De lichte vorm is de legionella-griep, waar je een paar dagen ziek van bent, maar de zware vorm is de veteranenziekte. Deze laatste lijkt op een stevige longontsteking! Als je gewoon gezond bent, is de kans klein dat je er ziek van wordt, maar mensen met een verminderde weerstand en overmatige rokers en drinkers lopen meer risico.

Better safe than sorry

De kans op besmetting is dan misschien niet heel groot, je kunt maar beter het zekere voor het onzekere nemen. Spoel het toilet bij terugkomst dus altijd even door en vergeet ook de kranen niet. Waterbedrijven adviseren om de kranen in je huis in elk geval één keer per week even te gebruiken. Begin met de kraan die het dichts bij de watermeter zit en laat ze in ieder geval één minuut doorlopen voordat je van het water gaan drinken.

Lees ook: Dit is waarom thuis poepen zo veel makkelijker gaat