Waarom je je 10.000 stappen per dag doel kan schrappen

Sport & gezondheid door Jennifer

We dachten altijd dat dagelijks 10.000 stappen zetten nodig was voor een gezond leven, maar eigenlijk kan je meteen een streep zetten door dit doel. De 10.000 stappen per dag trend is een mythe en afkomstig uit een succesvolle Japanse marketingcampagne.

10.000 stappen niet nodig

Lees ook: Goed voor je lichaam én je huid: dit is waarom je biergistpillen wilt slikken

Betere gezondheid

Het doel om 10.000 stappen per dag te zetten voor een betere gezondheid is ooit bedacht door een horlogemaker uit Tokyo, ergens in de jaren 60 tijdens de Olympische Spelen. Het is gebaseerd op een rage. Veel mensen waren op dat moment geïnteresseerd in fitness en gezondheid. Maar wat blijkt? De meeste mensen hoeven slechts tussen de 4.500 en 7.000 stappen te zetten per dag om hun kans op jong overlijden te verkleinen, zo staat te lezen op Good News Network.

Helft minder stappen

Vrouwen van in de 70 hoefden maar 4.500 stappen te zetten om de kans op vroegtijdig overlijden te verkleinen. Hun risico werd zo al met 40 procent verlaagd. Uit een ander onderzoek, dat is gedaan onder 4.840 volwassenen rond de 40, blijkt dat 8.000 stappen per dag een vroegtijdig overlijden met 49 procent verlaagt.

Meer dan wandelen

Door niet dagelijks 10.000 stappen te lopen, houd je veel tijd over. Deze tijd kun je weer gebruiken voor andere sportactiviteiten zoals krachttraining en stretchen. Dit is namelijk belangrijk om sterke spieren en botten te houden, maar ook om flexibel te blijven. Doe bijvoorbeeld dagelijkse squats, ga ‘stand up planken’ of elke dag even hoelahoepen voor losse heupjes en een sterke core.

Lees ook: Afvallen zonder naar de sportschool te gaan