Tandpasta met fluoride? Dit zijn de voor- en nadelen

Sport & gezondheid door Lien

Fluoride is een stofje dat in tandpasta zit. Het heeft z'n voor- en nadelen voor je gezondheid. We leggen je uit hoe het precies zit!

Fluoride: de voordelen

Iedereen is het erover eens: fluoride is goed voor je tanden. Het is wetenschappelijk bewezen dat fluoride je tanden beschermt tegen gaatjes en tandbederf. Het versterkt je gebit, zorgt ervoor dat je tandglazuur niet zo snel oplost en beschermt je tegen gaatjes.

Fluoride: de nadelen

Fluoride kan schadelijk zijn voor je nieren, botten en zenuwen. Bij zwangere vrouwen kan een overmaat aan fluoride zelfs de ontwikkeling van de babyhersenen beïnvloeden. Maar no worries, dit gebeurt alleen als je echt heel veel fluoride binnenkrijgt.

Veilig gebruiken

Je kan ervoor kiezen om tandpasta met minder fluoride te gebruiken om geen risico te lopen. En onthoud: altijd uitspugen! Je neemt het stofje ook op via de slijmvliezen in je wangen, maar door het niet door te slikken bespaar je jezelf de gezondheidsnadelen. Nog een tip: gebruik niet te veel tandpasta. Een kwart van je tandenborstel bedekken met tandpasta is genoeg om je tanden schoon te maken en gezond te houden.

Meer lezen: Metabolisme versnellen: zo doe je dat

Wel of niet gebruiken?

Moet je nou wel of niet tandpasta met een fluoride gebruiken? Dat is een persoonlijke keuze. Het is slim om zelf onderzoek te doen voordat je beslist. Onderzoeken tonen aan dat fluoride helpt, maar dus ook nadelen meebrengt. Als je ervoor kiest geen of minder van dit stofje te gebruiken, kan je jezelf extra tegen gaatjes beschermen door minder suikers en zuren binnen te krijgen. Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen voor natuurlijke tandpasta's zonder fluoride. Deze tandpasta's bevatten geen synthetische stoffen en zijn populair bij mensen die bewuster willen leven. Toch zal een tandarts je waarschijnlijk adviseren om wel fluoride te gebruiken. Test uit wat je het fijnst vindt!