Elke dag een glas appelazijn drinken? Dit is waarom je dat (niet) wilt doen

Sport & gezondheid door Jeanine

Veel influencers en foodies zweren erbij: ‘s ochtends vroeg een glas appelzijn naar achteren gooien, nog voordat ze hun eerste koffie of een boterham achter de kiezen hebben. Appelazijn zou namelijk supergoed zijn voor je gezondheid en allerlei voordelen met zich meebrengen. Maar is dat eigenlijk wel zo?

Lees ook: 7 x Waarom gember super- super- supergezond is

Voedingstrends

Trends komen en gaan en dat geldt ook voor voeding. Het is en blijft van belang om niet klakkeloos iets over te nemen dat je online hebt gelezen. Je gezonde verstand gebruiken en research doen, dat blijkt vooral belangrijk hier. Sommige trends zijn echte eye openers waar je ook werkelijk wat aan hebt, maar er zitten ook genoeg schadelijke fabeltjes tussen. Eén van die trends is het drinken van appelciderazijn. Want hoewel het zure drankje een boost kan zijn voor je lichaam, kan het ook schadelijk zijn.

Voordelen appelazijn

Het drinken van het zure goedje is gelukkig niet voor niks. Volgens onderzoek zitten er namelijk wel degelijk gezondheidsvoordelen aan. Zo zou het je spijsverbetering verbeteren, als een detox werken voor je lichaam, goed zijn voor je pH-waarden en zou je huid er mooier van worden. Daarnaast zou je adem er ook op vooruit kunnen gaan.

Afvallen

Probeer je af te vallen en zoek je een natuurlijk middel om je daarbij te helpen? Dan kan appelazijn daar enigszins bij helpen. Door appelazijn te drinken, zou je wat sneller vol raken dan wanneer je dat niet doet. Je bloedsuikerspiegel blijft daardoor stabiel, waardoor je minder snel last hebt van de welbekende crash. Let wel: dat maakt een glas appelazijn absoluut géén maaltijdvervanger.

Nadelen

Aan elk voordeel kleeft een nadeel, en dat is bij deze trend nog een understatement. De hype rondom ‘een glas appelazijn drinken’ blijkt namelijk behoorlijk schadelijk te zijn. Je hebt namelijk helemaal niet zoveel appelazijn nodig om van de voordelen te profiteren. Sterker nog, het is écht niet goed voor je lichaam om het puur te drinken. Appelazijn bevat een hoge zuurgraad, waardoor het je slokdarm en maag kan aantasten. Daarnaast krijgt het glazuur van je tanden het ook zwaar te verduren. Heb je diabetes? Overleg dan eerst met je huisarts of dokter, want de azijn kan problemen veroorzaken met bepaalde medicijnen.

Wel of niet drinken?

Zoals met alle voedingstrends geldt ook hier: wees verstandig en denk goed na voordat je iets doet. Appelazijn kan dus goed voor je zijn, maar drink het met mate en verdun hooguit twee eetlepels in een glas water. Anders doe je je lichaam meer kwaads dan goeds aan.

Beeld: iStock | Bron: AD.nl, drogespieren.nl

Lees ook: Het perfecte zomerdrankje. Zo maak je een sangria slushi