Kinderen en tandenpoetsen: zo maak je het wél leuk

Je kiddo’s naar bed brengen gaat nooit van een leien dakje. Tandenpoetsen is een belangrijk onderdeel van het slaapgaan-ritueel, maar bij jonge kinderen eindigt het vaak in een helse strijd. Begrijpelijk, want vijf minuten stilstaan (of -zitten) is voor zo’n klein mensje natuurlijk hartstikke saai. Maar ja, het moet gebeuren. Dus wat doe je dan als ouder? Dreigen met straf? Nee, joh! Veel effectiever is om van tandenpoetsen een feestje te maken. En dat doe je met paar slimme trucs.

kinderen tandenpoetsen leuker maken

Leuke tandenborstels

Poetsen begint natuurlijk bij een tandenborstel. Een ‘grote mensen’-borstel is absoluut niet geschikt voor kinderen jonger dan 10 jaar. Voor kinderen heb je verschillende tandenborstels in diverse maten, kleuren en vormen. Maar welke is nu geschikt voor de leeftijd van je kind? Jordan maakt het je lekker makkelijk. Zij hebben een speciale serie kindertandenborstels die ingedeeld is in drie leeftijdsgroepen. Step 1 is voor 0-2 jaar, step 2 voor 3-5 jaar en step 3 voor 6-9 jaar. Elke soort is zo ontworpen dat het past bij de grootte van de mond en handen van het kind. Natuurlijk is elk borsteltje ook voorzien van vrolijke kleurtjes en printjes. Lees op Jordan.nl uitgebreide informatie.  

kinderen tandenpoetsen leuker maken

Lekkere tandpasta

Je kunt een kind talloze keren vertellen hoe belangrijk tandenpoetsen is, maar als de smaak van de tandpasta niet lekker is blijven de lippen stijf op elkaar. Zoek samen met je kind een paar smaken uit die speciaal voor kids zijn en probeer welke hij of zij de lekkerste vindt. Zo betrek je ze er ook nog eens bij.

Lees ook: De trends voor babynamen 2017

Zandlopertje

Jonge kinderen hebben een korte spanningsboog, dus enkele minuten achter elkaar stilstaan is een flinke uitdaging voor hen. Bovendien is het besef van tijd nog niet zo goed, dus dat “het nog maar een minuutje duurt” zegt ze weinig. Bij de Jordan kindertandenborstels krijg je ook een leuke zandloper. Je kunt deze op de badkamerspiegel plakken. Geef je kind de verantwoording om op de zandloper te kijken en “STOP” te roepen als de tijd op is.

Verhaaltje vertellen

Leg de focus niet bij het tandenpoetsen, maar bij een verhaaltje. Vertel zelf een leuk verhaal. Zo houdt hij of zij wel de aandacht op jou, maar letten ze minder op het tandenpoetsen. De tijd vliégt voorbij. Zorg voor een ‘cliffhanger’ zodat ze uitkijken naar de volgende poetsbeurt!

Tandenpoetsen liedje

Maak samen een tandenpoets liedje. Jij zingt de meeste tekst en laat je kind op de momenten dat hij of zij de tandpasta uitspuugt steeds dezelfde zin meezingen. Zo maak je je eigen leuke traditie.

Vertel een (klein) leugentje om bestwil

Als ze zelf nog het belang van mondverzorging snappen, kan een klein beetje bangmakerij goed werken bij kinderen. Leg uit dat kriebelende beestjes gaan leven in zijn/haar mond als de tandjes niet elke dag gepoetst worden. Wedden dat die mond wijd opengaat...?

Lees ook: 26 dingen die nieuwe moeders (gaan) herkennen