Tanden bleken ? hoe en wat?

Gezicht door Madelon
Tanden bleken is voor veel dames een uitkomst, maar vanaf 1 november mag het in Nederland alleen nog bij de tandarts, en dan ook maar met een beperkte hoeveelheid peroxide. Hoe kan het dan nog wel? Ze.nl sprak met specialisten!

Tanden bleken: hoe werkt het?

Het ontkleuren (dus bleken) van tanden wordt meestal gedaan met de agressieve stof waterstofperoxide, in combinatie met een zuur. Dit zuur zorgt ervoor dat het tandglazuur een beetje oplost, zodat de peroxide stofjes vrij kan geven die de verkleuringen omzet in kleurloze deeltjes. Hoe hoger de dosering van peroxide in tandenbleekmiddel, hoe beter het kan bleken ? maar hoe schadelijker het is voor je tanden.



Faye Klein Meulekamp en Jochem Lemain, twee jonge tandheelkundigen, vertellen dat tanden bleken op deze manier eigenlijk nooit echt goed voor je tanden is. ?Er bestaan verschillende vormen om je tanden te bleken, maar je moet je realiseren dat dit altijd je tanden beschadigt?, zegt Faye. ?Je tanden bleken om vlekken van roken, wijn of koffie tegen te gaan is dan ook pas verstandig als ook het gedrag verandert.?

Is het veilig?
Misschien niet altijd even goed voor je tanden dus, maar laten we eerlijk zijn: er is wel meer niet goed voor je lichaam. De grootste zorg van veel mensen is dan ook of het wel veilig is. Na verschillende wetenschappelijke experimenten en onderzoeken is gebleken dat dit zeker het geval is, mits je weet wat je doet. Direct na het bleken van je gebit is het buitenste deel van je glazuur tijdelijk iets minder hard, wat te vergelijken is met de schade die een glas frisdrank toebrengt aan je tanden. Zulke veranderingen herstellen zodra je gebit in contact komt met speeksel.

Vanaf 1 november is het verboden om peroxide te gebruiken bij een bleekbehandeling. De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit heeft nieuwe regels opgesteld, waardoor alleen tandartsen nog maar tanden mogen bleken met peroxide. Zij mogen dit dan ook alleen nog doen met een percentage van 6%, in plaats van een percentage van rond de 30%. Thuisbleekmiddelen of behandelingen in salons mogen nog maar 0,1% peroxide bevatten. De reden hiervoor is dat peroxide geen kinderachtig middeltje is.

Daarom heeft het tanden bleken, ondanks dat het veilig is, wel een naar imago. Jochem: ?De werkzame stoffen in tandenbleekmiddelen kunnen bij een verkeerde toepassing zorgen voor schade aan, of zelfs het afsterven van het tandvlees.? Als je dus een te hoge concentratie peroxide gebruikt, kunnen zenuwen en wortels beschadigd raken ? en als het op je tandvlees terechtkomt, kun je zelfs brandwonden en blaren krijgen. Bij random thuisbleekmethodes zitten bitjes die niet zijn aangepast op jouw gebit, de kans is dus groot dat je hiermee schade toebrengt. ?Het blijft altijd belangrijk om bij enige irritatie van het tandvlees direct met de behandeling te stoppen en te overleggen met je tandarts?, zegt Jochem.

Geen peroxide meer ? hoe dan wel?
Volgens Faye is de meest effectieve manier, tevens een langdurige manier van bleken. ?Je gebruikt dan een lage concentratie waterstofperoxide, in combinatie met een licht zuur?, vertelt ze. ?Denk dan aan acht uur per dag, dus tijdens je slaap, voor ongeveer zeven dagen. Om te zorgen dat het bleekmiddel nergens komt waar je het niet wil hebben, moet je bij je tandarts een speciaal bitje laten maken. Dit sluit dan naadloos aan op je tanden.?

Vind je dit een beetje te veel gedoe, dan bestaan er ook non-peroxidesystemen. De natuurlijke bestanddelen die hierin zitten zijn zwakker dan peroxide. Daarom zal het resultaat van de bleking waarschijnlijk niet zo wit uitpakken als wanneer je peroxide gebruikt, maar het voordeel is dat je niet speciaal naar de tandarts hoeft. Ook beautysalons mogen deze behandeling uitvoeren en je zou dit zelfs thuis kunnen doen, als je weet waar je mee bezig bent.



Waar kan ik dit dan doen?

Een non-peroxidebehandeling die op dit moment in Nederland gedaan kan worden, is ZiZA Smile. Noesa den Hartog, eigenaresse van ZiZA Smile, legt uit waarom deze behandeling nu geschikt is: ?De behandeling die ik aanbied verschilt van een behandeling met perioxide, eigenlijk door de manier van behandelen?, vertelt ze. ?Peroxide bleekt de tanden van binnenuit, maar met ZiZa Smile wordt de oppervlakte van je tanden gebleekt. Er worden dus geen poriën geopend en daardoor wordt het tandglazuur niet aangetast.?

Omdat de middelen natuurlijk zijn, kan het resultaat afwijken. Is de bleekbehandeling het dan nog wel waard om te doen? ?Ja, zeker?, vindt Noesa. ?De meeste klanten zijn alsnog verbaasd over het resultaat. Ze verwachten er een stuk minder van dan van een peroxidebehandeling, dus het resultaat valt dan mee. Dat geeft aan dat het gewoon goed werkt en goed is.? Noesa geeft aan dat ook bij een peroxidebehandeling het resultaat nooit gegarandeerd is. ?Met peroxide kan je wel witter gaan dan bij mijn behandeling, maar je kan toch nooit bepalen hoe wit je kan worden. Dat is van zo veel dingen afhankelijk. Er zijn ook mensen die van nature donkere tanden hebben, waardoor je een donkere kleur nooit helemáál wegkrijgt.?



En andere whiteningmiddelen dan?

Volgens Faye bleken middelen als tandpasta of whiteningkauwgom niet of nauwelijks. ?Zulke alternatieven komen nooit in de buurt van wat hierboven beschreven is?, legt ze uit. ?Middelen als kauwgom of tandpasta werken alleen oppervlakkig.? Deze tandpasta?s hebben wel een polijstende werking en maken je tanden wel schoon (en schonere tanden lijken witter), maar wil je écht resultaat zien? Faye: ?Dan adviseer ik om een bezoekje aan de tandarts te brengen, en daar advies te vragen.?

Mocht je je tanden toch niet willen bleken met peroxide, de ZiZa Smile-behandeling is op dit moment op zes verschillende plaatsen in Nederland verkrijgbaar. Noesa wil dit nog steeds verder uitbreiden totdat de behandeling in heel Nederland gedaan kan worden. Kijk voor meer informatie op de website.

Zou jij nog steeds een peroxidebehandeling bij de tandarts overwegen? Of zou je genoegen nemen met alternatieve methodes als ZiZa Smile?