Waarom je nooit lenzen moet dragen tijdens het douchen of zwemmen

Gezicht door Laura

Af en toe douchen of zwemmen terwijl je contactlenzen draagt, dat kan toch geen kwaad? Nou, wij sloegen steil achterover toen ze ontdekken wat de risico's zijn. Lenzendragers, wees gewaarschuwd...

Lees ook: Waarom je de wc-bril beter niet kan bedekken met toiletpapier

Zwemmen en douchen met contactlezen gevaarlijk

Het is natuurlijk wel logisch. Als je bij wijze van spreken stekeblind bent, is douchen met lenzen in wel zo handig. Dan weet je zeker dat je ook je enkels goed hebt geschoren en je haren met shampoo wast in plaats van douchezeep. Het is ook zo'n gedoe om je lenzen in en uit te doen als je je na het sporten gaat opfrissen. Ook tijdens het zwemmen wil je wat kunnen zien en een bril + opspattend water gaat gewoon niet samen.

Don't shoot the messenger, maar contactlenzen en elke andere vloeistof dan lenzenvloeistof is geen match. Waarom? Om te beginnen drogen je lenzen snel uit door kraanwater, chloorwater en de warmte van het (douche)water. Dat kan voor irritatie zorgen en hoornvliesbeschadiging als je veel pech hebt.

Infectie door parasiet

Het meest schokkende gevolg komt nog... in kraanwater en zwembadwater zitten allerlei schadelijke organismes. Vaak onschuldig voor de mens, maar slecht nieuws in combinatie met lenzen. De contactlenzen werken als een soort spons en kunnen bacteriën en schimmels opzuigen. In je lens zullen deze micro-wezens verder broeien en groeien. In zeldzame gevallen kan een parasiet via de micro-beschadigingen op je hoornvlies die lenzen maken je oog binnendringen en de boel goed verzieken. Dat betekent dus ook dat je je lenzen niet moet afspoelen of 'schoonmaken' met kraanwater.

Een tijd geleden ging het ongelofelijke verhaal van de Engelse Nick Humphreys de wereld over. Hij had zijn lenzen gedragen tijdens de douchen, zoals hij vaker deed, en merkte kort daarna een krasje op zijn hoornvlies op. Hij zocht er niks achter en bleef zijn lenzen dragen totdat hij in één keer blind raakte aan zijn beschadigde oog. Na een oogonderzoek bleek dat het ging om Acanthamoeba keratitis: een zeldzame, ernstige infectie van het hoornvlies. Het eencellige micro-organisme acanthamoebe veroorzaakt deze infectie. De parasiet komt voor in besmet water in meren, zeeën en rivieren, maar ook in leidingwater, zwembaden en grondwater. Ondanks meerdere operaties is Nick nog steeds blind aan één oog.

Foute boel, dus! Douche daarom altijd zonder contactlenzen in en zwem alleen met een (duik)bril op.

Lees ook: Heb jij een derde tepel zonder dat je het weet?