Hbo-studies: Zijn ze nog wel op niveau?

Werk & studie door Betty

Ongeveer een jaar geleden zat ik in een mooie jurk, net bij de kapper vandaan en vers in de make-up in de Almeerse schouwburg, om dan eindelijk een krabbeltje onder mijn hbo-diploma te kunnen zetten. Apetrots was ik, want ondanks het gigantisch zware jaar dat ik achter de rug had, had ik het toch maar mooi gered. Het was ons als studenten zeker niet makkelijk gemaakt. Vooral aan het begin van dit jaar werd duidelijk dat het niveau van alle studenten een stuk omhoog moest. We kregen papers meerdere keren vol rode aantekeningen terug, en met de druk van de uiterste afstudeerdatum, werd het steeds moeilijker om nog iets uit te stellen. Lekker een avondje bank- danwel kroeghangen zat er niet in. Er moest gewerkt worden. En hard ook.

Nu staat het niveau van hbo-opleidingen al lange tijd ter discussie. Diploma’s worden - blijkbaar - vrijwel gratis weggegeven aan vijfde- en zesdejaars studenten die de hogeschool al een aantal jaar hebben verruild voor het werkveld. Zelfs studenten die na het tweede jaar zijn gestopt met hun studie, krijgen een uitnodiging voor het 'speciale afstudeertraject'. Dat houdt in dat ze in een gesprek van vijftien minuten aan moeten tonen dat ze bepaalde competenties hebben verkregen tijdens hun werk in de praktijk.


Steeds meer klachten van studenten stromen binnen. Meer en meer komt aan het licht dat er veel hogescholen zijn die buiten de reguliere eisen om, studenten een diploma overhandigen. Dat maakt bijna dat ik met een stuk minder trots naar mijn diploma kijk. Ik ga zo ongeveer twijfelen aan mijn eigen competenties. “Ben ik echt wel geschikt voor de praktijk, of heb ik mijn diploma gekregen omdat de hogeschool mijn subsidie niet mis wilde lopen?”

En als ik er wat langer over nadenk, word ik er verschrikkelijk kwaad van! Zo ontzettend veel stress, slapeloze nachten, blaren op de vingers van het typen, weekenden waarin ik niets leuks kon doen en het afsnauwen van iedereen in mijn omgeving. Had ik niet beter lekker beroep kunnen doen op het 'speciale traject'? Een beetje zielig doen en dreigen met de subsidie?



Ik vind het in ieder geval belachelijk dat soortgelijke acties mogelijk zijn. Ik snap dat er een bonus moet zijn voor hogescholen om studenten extra te stimuleren niet zonder diploma te stoppen. Maar je zou toch verwachten dat hogescholen niet trots kunnen zijn op het uitreiken van diploma’s aan mensen die dat eigenlijk niet verdienen? Om studenten die na het tweede jaar uitgestroomd zijn en dus ruim de helft van de opleiding gemist hebben, alsnog een diploma toe te sturen?

Wat vinden jullie? Is het hbo-diploma een stuk minder waard geworden? Moeten we de deskundigheid van afgestudeerden in twijfel trekken?