Betalen voor programma?s die je niet kijkt?

Media door Redactie Ze.nl
Al die irritante reclames en herhalingen, wie kijkt er nog TV? De nieuwste trend is het geheel opzeggen van het TV abonnement. Wordt er dan niets meer gekeken? Ja, alleen online: Zelf beslissen wat er te zien is een nieuwe hype.

Heerlijk is het om na een lange werkdag neer te ploffen op de bank en dan lekker TV te kijken. Maar TV kijken wordt steeds vervelender. De zoveelste herhaling van bijvoorbeeld Friends heb je ondertussen ook wel gezien. En wat te denken van die irritante reclames die elke keer langskomen als je net in die ene leuke serie zit? Dat is nóg veel vervelender!


Online

Om dit te ontwijken kiezen mensen tegenwoordig massaal voor Netflix, of een andere online aanbieder. Daar kun je je film of serie naar keuze in één klik zien, zonder te zappen langs alle kanalen én zonder enige onderbreking. Hoe fijn is dat? Mede daardoor gebruiken mensen hun TV abonnement nog maar amper en zeggen steeds meer mensen hun abonnement zelfs gedag. Het enige wat mensen soms nog missen is het journaal, maar ook dat kun je wanneer jij tijd hebt gewoon online bekijken.

Minder programma’s

Steeds meer TV aanbieders kunnen hun veeleisende klanten niet meer voorzien van de wensen die zij hebben. De één ziet graag een film, de ander liever een goede serie. Het aanbod wordt vergroot met nietszeggende kanalen en de consument betaalt voor zenders die nooit worden bekeken. Veel verandering lijkt hier in de heel nabije toekomst niet in te komen, al zijn er in de iets verdere toekomst wel positieve ontwikkelingen op komst.
Apple ontwikkelt momenteel een online TV abonnement waarin grote zenders worden opgenomen, zonder ‘onnodige extra’s’. Voordat we hier ook in Nederland gebruik van kunnen maken zijn we waarschijnlijk een aantal jaar verder.

Ook Vodafone probeert de trend te doorbreken door de gebruiker zelf actief mee te laten beslissen in wat hij of zij wil kijken. Je blijft genoodzaakt om voorgeselecteerde pakketten af te nemen, maar kunt wél maandelijks je abonnement bijsturen. Het alles-in-1-pakket van Vodafone is gericht op flexibiliteit. De provider laat de klant het abonnementen op de TV en telefonie maandelijks aanpassen (of zelfs geheel opzeggen). Dus ga je een maandje lekker op vakantie of heb een drukke maand en geen tijd om TV te kijken? Dan kun je het gewoon opzeggen.

 
Nog geen oplossing
Het lijkt de eerste stap in de goede richting, maar het is nog geen ideale oplossing. Manlief wil graag voetbal kijken, films kijk je via Netflix, Game of Thrones via HBO en de kinderen willen af en toe tekenfilms kijken. Bundel deze samen zonder hier de hoofdprijs voor te vragen en TV kijken wordt beter dan ooit.

Vooralsnog betaal je voor een groot aantal zenders die waarschijnlijk nooit zendtijd krijgt op je eigen TV. Alles via internet kijken is een goedkope oplossing maar ook niet heel erg praktisch. Als je sowieso al bijna geen tv kijkt kun je je abonnement natuurlijk net zo goed opzeggen. NPO1 en RTL4 zijn in Nederland de meest bekeken zenders en deze programma’s zijn ook prima via internet te volgen.


Ben jij klaar om de tv-kabel door te knippen?