Lenen tijdens je studie?

Werk & studie door Betty

Iedereen die ooit heeft gestudeerd of daar nog steeds mee bezig is, krijgt te maken met de organisatie die sinds een paar jaar DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) heet. Deze organisatie houdt zich, onder andere, bezig met het verstrekken van studiebeurzen aan studenten en zorgt ervoor dat zij ook hun OV-kaart krijgen. Daarnaast is er de mogelijkheid om een lening aan te gaan tegen een relatief laag percentage. Je kan dan tijdens je studie een bepaald bedrag bijlenen, dat je na het behalen van je diploma (of nadat je er voortijdig de brui aan hebt gegeven) maandelijks terug moet betalen.

Dat klinkt natuurlijk allemaal prima. Het is fijn om je tijdens je studie niet compleet uit de naad te hoeven werken. Dus ben je als student al snel geneigd om naar een lening te grijpen. Deze lening is dan ook super gemakkelijk aan te vragen en te verhogen. Het is zelfs mogelijk om dit maandelijks naar je eigen behoeftes aan te pakken. Zin om op vakantie te gaan? Dan leen je toch wat extra bij volgende maand?

Maar veel studenten staan niet echt stil bij de gevolgen van het aangaan van zo'n lening. Want in veel gevallen zit je na afloop met een lening opgescheept die soms wel groter is dan 10.000 euro. En dat moet je uiteindelijk toch allemaal terug gaan betalen.Dus als je dan net een leuke baan hebt kunnen vinden, staat DUO voor de deur met de pet in de hand. Voor een periode van soms wel tien jaar moet je iedere maand een bepaald bedrag terugbetalen, en reken maar dat je dat uiteindelijk merkt!

Voor dit artikel heb ik vriendin S. even aan de tand gevoeld over haar lening:
“Toen ik begon met studeren, woonde ik nog bij mijn ouders thuis. Ik hoefde toen niet bij te lenen. Maar toen ik op kamers ging wonen, besloot ik 100 euro per maand bij te lenen. Samen met de studiefinanciering en mijn bijbaantje kon ik toen net aan rond komen. Later besloot ik meer bij te lenen, tot aan het maximale bedrag. Ik werkte er ook nog bij en ik kon dus lekker ruim leven. Daar heb ik nu spijt van, want sinds een jaar ben ik mijn lening (van ruim 12.000 euro) aan het terugbetalen. Iedere maand betaal ik ruim 100 euro terug. En op mijn netto salaris van 1500 euro scheelt dat dus zeker!”

Het bijlenen naast je studie is vaak onvermijdelijk. Vooral als je een eigen huis woont en zelf je studie betaalt, is het niet mogelijk om zo veel te werken dat je genoeg verdient. Ondanks dat het dus een fijne manier is om wat meer financiele lucht te krijgen tijdens je studie, vind ik dat DUO het aanvragen van een lening wel wat lastiger mag maken. Ze zouden er in mijn ogen goed aan doen studenten meer op het terugbetalen van de lening te wijzen door eerder concreet te maken hoe je het uiteindelijk maandelijks in je portemonee zal merken.

Wie van jullie heeft er te maken met een lening van het DUO? En wie heeft er bewust voor gekozen om daar zo ver mogelijk vandaan te blijven?