Gezond eten tijdens het studeren

Sport & gezondheid door Redactie Ze.nl

De kantines van de meeste universiteiten, hogescholen en MBO-scholen liggen vol met ongezonde snacks. De snoep- en drankautomaten zitten vol met suikerrijke en vette tussendoortjes. Het is dan heel moeilijk om de verleiding te weerstaan en niet iets uit de automaat te nemen. Probeer het toch, want deze producten zijn niet goed voor je en helpen je niet bij het afvallen.

Niet kraken tijdens college
In snoepautomaten zitten vaak alleen chocola, chips en vette koeken. Deze producten zijn heel verleidelijk, maar zijn een grote bron van calorieën. Veel van de producten die in de automaten zitten hebben een krakende verpakking en niets is vervelender dan iemand die tijdens een college of tentamen zit te kraken. Een goede reden om niets uit de automaat te halen. Help jezelf hieraan herinneren als je voor de automaat staat. Neem het liefst een flesje water mee, dit scheelt calorieën en ook heel wat euro's!

Brand je vingers niet aan de warme kant van de kantine
Je kunt er bijna je vingers op natellen dat de gerechten die worden aangeboden bij de warme kant van de kantine snacks zijn. Een kroket of kipcorn die ze 'toevallig' die week in de aanbieding hebben. De meeste broodjes zijn een betere keuze en zullen voor meer vulling en energie zorgen tijdens het volgende slaapverwekkende college. Een simpele, maar ouderwetse tip: neem een boterham van huis mee, je bent inmiddels over de schaamte voor een boterhamtrommel heen gegroeid toch?!
 
Tijdens het studeren
Leren voor tentamens is vaak niet bevorderlijk voor je eetgedrag. Je slaat maaltijden over, omdat het net lekker gaat en daardoor ga je later lopen snoepen. Hier zijn een aantal tips hoe je toch gezond kan eten tijdens het studeren:

  • Eet regelmatig. Ga eten op de momenten wanneer je normaal gesproken ook eet. Als dit moeilijk is, kan je de wekker zetten, wanneer deze afgaat ben je verplicht om even pauze te nemen. Stop dan helemaal met leren, maak van je eetmoment een rustpauze.
  • Wissel verschillende producten af. Zorg dat je voldoende en verschillende vitamines en mineralen binnenkrijgt. Een tekort aan vitamines en mineralen kan ervoor zorgen dat je sneller moe bent en minder goed kan leren.
  • Neem ook een keer pauze om naar buiten te gaan. Ga een stukje wandelen, fietsen of rennen. Je zult zien dat je hierna je beter kunt concentreren op het leren.
  • Neem af en toe een klein tussendoortje, zodat je bloedsuikerspiegel op peil blijft. Bijvoorbeeld een stuk fruit, een beker melk of een schaaltje yoghurt.
  • Zorg dat je voldoende drinkt tijdens het studeren. Af en toe een slok koud water, dan voel je je weer helemaal fris en fruitig.


Heel veel succes het komende collegejaar en veel succes met deze tips!

Dit artikel is geschreven door Freya Zuidervaart, voedingsdeskundige bij de website www.valtaf.nl.