Kardashian-billen goed voor ons zelfbeeld?

De maatschappij door Joriet
Van thigh gap naar de billen van Kim Kardashian: over het lichaam van vrouwen vliegen de meningen in het rond. In de media heerst meestal nog het beeld van slanke modellen als ideaalbeeld voor het vrouwenlichaam. Brengen vrouwen als Kim Kardashian daar verandering in?
 
Slank als ideaalbeeld
Sla een gemiddeld magazine open of kijk naar een Hollywood-film: de meeste vrouwen hebben een slank lichaam. Een lichaam dat met veel diëten perfect in een maatje 34 of kleiner past. Al jaren is er commentaar op dit beeld dat de media over vrouwenlichamen schetst: het zou niet eerlijk zijn omdat een gemiddelde vrouw niet zo’n lichaam heeft. Maar omdat we dat soort vrouwen wel dagelijks in de media zien, verlangen veel vrouwen wel naar zo’n lichaam. 
 

En toen kwamen de curvy vrouwen
Eigenlijk begon het al met Marilyn Monroe: mannen aanbeden haar en ze was niet superslank. Over de jaren heen zijn er meer vrouwen bijgekomen die onder andere geroemd zijn om hun curvy lichaam. Jennifer Lopez, Scarlett Johansson en natuurlijk Kim Kardashian. 
 
Draagt het bij aan een realistischer ideaalbeeld?
Het gerucht ging dat Jenn bilimplantaten zou hebben en ook over Kim wordt druk gespeculeerd. Ik vind het goed dat curvy vrouwen op een positieve manier in de spotlights staan om hun lichaam. Ik vraag me alleen wel af of dit een positief effect heeft op de ‘gewone’ vrouwen. Bilimplantaten worden steeds meer aangevraagd en er zijn zelfs push-up onderbroeken waarmee je dikke billen kunt faken. Daarbij ken ik nog steeds vrouwen met gezonde curves die willen afvallen. Echt blij met hun curves zijn zij niet, ondanks dat zij geen implantaten of push-up onderbroeken nodig hebben. Zij hebben al een mooi vrouwelijk lichaam zoals dat van Kim. Ondanks dat zijn ze er niet tevreden mee.
 

Geen standaard ideaalbeeld meer
Zijn we ooit tevreden met ons lichaam? Iedereen kan denk ik wel iets benoemen wat hij of zij zou willen veranderen. Toch ben ik blij dat curvy vrouwen mooi gevonden worden. Het heeft er in mijn ogen in ieder geval voor gezorgd dat er geen standaard ideaalbeeld meer is. Het zorgt er eigenlijk voor dat we kunnen kiezen uit verschillende smaakjes: skinny, curvy, rond, lang, klein, enzovoort. Eigenlijk zoals wij vrouwen ook zijn: allemaal verschillend met onze eigen unieke schoonheid, wat voor lichaam we ook hebben. 

Denk jij dat curvy vrouwen als Kim een positief effect hebben op een realistischer ideaalbeeld voor het vrouwenlichaam?