Stoppen met roken door laser

Sport & gezondheid door Eline_B
Voor rokers is het stoppen met die verslaving een hels karwei. De omgeving zegt, alsof het de normaalste zaak van de wereld is: "Gewoon geen sigaret meer opsteken." Het is hartstikke ongezond, maar als het zo gemakkelijk was, dan rookte er niemand lijkt me. Nee, als je eenmaal verslaafd bent aan die nicotinestokken dan vind je ze gezellig, een moment van ontspanning, een beloning en op vele momenten een troost.

Toch was ik het na jaren roken een beetje zat, stiekem zag ik mezelf al zitten als oude vrouw met een vreselijke huid en om de vijf minuten aan de beademing. Ik wilde stoppen, maar elke 'serieuze' poging mondde uit in een fiasco. Tot ik bij mijn zus op de stoep stond. Mijn grote zus, die de één na de andere sigaret opstak was van de één op de andere dag gestopt: geen behoefte meer, geen trek, geen excuses, niets, gewoon gestopt dankzij een laserbehandeling. Dat wilde ik ook, dus ik belde naar de kliniek en kon binnen een week terecht.

De dag van...
Ik zat alleen in de wachtkamer toen de therapeut mij kwam halen. De kliniek had mijn rookgewoontes uitgestippeld aan de hand van een vragenlijstje. Alle valkuilen werden besproken en op een 'You Go Tiger'-achtige manier werd ik klaargestoomd voor een rookvrij leven. Na het gesprek mocht ik gaan liggen op de bank en werden mijn hoofd, oren en handen gelaserd. Door bepaalde punten in het lichaam extra te stimuleren, denkt je lijf al genoeg nicotine binnen te hebben. De trek naar een sigaret is weg. Andere laserpunten zorgen ervoor dat je minder behoefte hebt aan suiker, zoetigheid en je minder stress hebt.

Na de behandeling voelde ik me ontspannen. In de auto naar huis zei ik tegen mezelf dat ik in de behandeling moest geloven, gewoon voor de zekerheid. Ik ben absoluut geen zweverig type, dus mijn twijfels over deze aanpak gierden door m'n hoofd. Geloven, geloven, geloven...

Stok achter de deur
De eerste dag was ik wat onrustig, maar had geen trek in een sigaret. Ik zat - gek genoeg - echt vol. Het laseren haalt de lichamelijke verslaving uit je lijf en geeft je geestelijk meer rust, maar reset je hoofd niet. De geestelijke verslaving zal je voornamelijk zelf moeten aanpakken. Roken is een automatisme en dat moet eruit.

Gelukkig is de laserbehandeling zelf al een stok achter de deur. Voor een laserbehandeling betaal je rond de 190 euro en om daarna nou een pakje te kopen van 4,80 euro, lijkt ineens zo'n zonde. Door het succes van de behandeling zijn veel verzekeraars aangesloten bij laserklinieken en vergoeden ze voor een groot deel de behandelkosten. Dat is toch een lekkere beloning als je even gestopt bent!

Ik ben nu ongeveer drie weken gestopt en ik heb nog steeds geen enkele behoefte aan een sigaret. Langzamerhand ebt mijn oude rookgewoonte weg en krijg ik er nieuwe gebruiken voor terug. Ik heb niet ineens een afkeer voor rokende mensen of een moeilijk moment als iemand rookt. Ik heb genoeg gehad. En na drie weken smaakt mijn eten beter, zijn mijn longen zich aan het herstellen en word ik 's ochtends fris en fruitig wakker.

Wie en waar?
Prostop en SmokeFree maken gebruik van deze (soft)lasertechniek en zijn aangesloten bij verschillende verzekeraars. Beide instellingen zitten over heel Nederland verspreid en begeleiden de roker voor en na de behandeling.