Dance 'till you drop!

Sport & gezondheid door Karin

Dansen is leuk, gezellig, het is goed voor je conditie en je verbrandt de nodige calorieën. Maar er zijn tegenwoordige zo veel leuke dansstijlen, dat je je misschien afvraagt wat nou echt bij je past.

Streetdance
Streetdance is één van de populairste dansstijlen. Op de meeste dansscholen wordt deze dansstijl aangeboden. Het is vaak een goede dansles om in te stromen voor als je nog niet veel hebt gedanst en nog onzeker bent over je moves. Streetdance is het soort dans wat het meest in videoclips te zien is en wordt gedaan op muziek als hiphop, R&B, pop en funky muziek. Wil je zien hoe het eruit ziet na de nodige training?

Salsa
Salsa is voor meiden die met hun heupen kunnen zwaaien! De opzwepende Zuid-Amerikaanse muziek zorgt meteen voor tropische sferen en een lach op je gezicht. Ook salsa wordt vaak op verschillende niveaus gegeven, waarbij de les voor beginners ideaal is om je eerste voorzichtige stappen op de dansvloer te wagen. Maar ben je een rasechte Hollander en zo stijf als een plank? Dan is het een goed idee deze les te mijden. Salsadansen kun je in paren doen, maar ook individueel in een groepschoreografie.

Housedancing
Ben je elke zomer op dancefestivals te vinden met dj's als Roog en Erick E? Dan is Housedancing echt wat voor jou! Housedance is een stijl waarbij je ritmisch hupsende en springende bewegingen maakt. Dit klinkt simpel, maar let op: deze stijl lijkt makkelijk, maar het tempo is hoog en voor je het weet zie je eruit als een klompendansende boerin. Deze hippe dansstijl vereist dan ook veel ervaring, ritmegevoel en talent. Als je je afvraagt wat je in godsnaam moet voorstellen bij Housedancing, klik dan even op dit vette filmpje voor een voorbeeld.

Hiphop
Hiphop wordt vaak verward met streetdance, maar is zeker niet hetzelfde! Hiphop is vaak moeilijker, maar ziet er erg vet uit als je het kunt. Deze dansstijl wordt gekenmerkt door een bepaalde 'flow'. De bewegingen zijn smooth, lopen in elkaar over, zijn snel en dan ineens weer langzaam. Ideale muziek hiervoor is muziek van bijvoorbeeld Timbaland en Justin Timberlake. Een erg gave choreografie kun je hier zien.

Pop 'n Lockin'
Popping en Locking zijn dansstijlen die alleen door zeer ervaren en professionele dansers goed kunnen worden uitgevoerd. Door middel van het spannen en ontspannen van spieren worden robotachtige bewegingen gemaakt en gecombineerd met vloeiende bewegingen. Lichaamsdelen worden geheel onafhankelijk van elkaar bewogen. Vaak is deze dansstijl ook heel grappig zoals in dit hilarische filmpje.

Ben je geïnteresseerd maar bang dat je het ritmegevoel van een punaise hebt? De meeste dansscholen en verenigingen hebben verschillende niveaus: van beginner tot semiprofessional. Vaak kun je er een proefles nemen om te kijken of je het leuk vindt.