De hipste dansstijlen van dit moment

Vrije tijd door Renske
Dansen is gezond, maakt gelukkig, en iedereen kan het. Je verbrandt een hoop calorieën, en het is nog leuk ook. Maar wat zijn nu de hipste dansstijlen van dit moment? Waar maak je indruk mee op de dansvloer? Hiermee!
 
Er zijn ontzettend veel leuke, interessante en leerzame dansstijlen, die zich steeds verder ontwikkelen. Een avondje dansen kan overal in Nederland, overal zijn dansscholen. Maar welke stijlen worden er aangeboden?
 
Waacking
Ik wil beginnen met Waacking. Waacking is een dansstijl die is geboren in de underground gay clubscene in Los Angeles. Deze stijl speelt met persoonlijkheden, emoties en gezichtsuitdrukkingen, die hevig beïnvloed zijn door filmsterren en fotomodellen. Waacking is in tegenstelling tot Vogue, funkier en bevat veel meer beweging.

fout in embed: media provider niet ondersteund
 
Vogue
Wat is dan Vogue? Vogue is een dansstijl ontstaan eind jaren '70, begin jaren '80 en ontstond uit performance, een dansstijl die in de jaren '30 in Harlem in New York City opkwam. Het is een dansstijl die diverse poses imiteert van modellen die vaak op de cover van het tijdschrift Vogue stonden, en zo naam gaven aan deze dans. De gelijknamige single van Madonna, is tevens echte Vogue-dansmuziek.

fout in embed: media provider niet ondersteund
 
Contemporary Fusion
Het woord Fusion zegt het al, een combinatie of mix van verschillende stijlen. Contemporary is van zichzelf al een gemixte stijl van klassieke modern en jazz-dans. Contemporary fusion is dus buiten deze drie stijlen, nog vaak gecombineerd met urban/hiphop invloeden. Er zijn geen grenzen, de docent volgt zijn gevoel.

fout in embed: media provider niet ondersteund
 
Dancehall
In de jaren ’70 is dancehall ontstaan als een apart genre in de populaire Jamaicaanse muziek. In de jaren ’80 werd dancehall overheersender door de digitale ‘ragga’ dancehall. Door de snellere ritmes veranderde ook de dans. Op reggae, reggaeton en andere populaire dancehall muziek worden snelle energieke dansbewegingen met invloeden uit zowel Jamaica als Afrika uitgevoerd. Deze muziek wordt ook steeds meer in clubs gedraaid, en wordt steeds populairder. 

fout in embed: media provider niet ondersteund
 
Popping
Popping is gebaseerd op de techniek van het snel spannen en ontspannen van de spieren, zodat er een bepaalde beweging (bijvoorbeeld een schok) door het lichaam van de danser gaat, welke ook wel een pop, hit of bij een vloeiende beweging een wave wordt genoemd. Dit wordt gedaan op het ritme van de muziek, in combinatie met verschillende bewegingen en poses, waarbij de danser zich meestal voortbeweegt als bijvoorbeeld een robot.

fout in embed: media provider niet ondersteund
 
Locking (ook bekend als Campbellocking) 
Locking is een moderne dansvorm die vaak gebruikt wordt als streetdance in combinatie met hiphopmuziek en soms funk. Bij locking wordt gedanst met snelle overdreven bewegingen, waarbij vooral de armen en de handen worden gebruikt en waarbij de heupen en benen minder dominant zijn. De locker bevriest doorlopend voor korte tijd waarbij deze de houding vasthoudt. Dit doet vaak denken aan een haperende robot. De locker maakt bijna altijd (oog)contact met het publiek.

fout in embed: media provider niet ondersteund
 
Zumba
Zumba heeft geen uitleg nodig. Iedereen heeft weleens een zumbalesje geprobeerd. Binnen de zumbalessen worden de basisstappen van meerdere stijlen aangeleerd, zoals Bachata, Salsa, Merengue, Jive, Cha-Cha, Samba en Lambada. Ook worden deze stijlen apart aangeboden, en vaak dans je deze met een partner. 

fout in embed: media provider niet ondersteund
 
Grotere dansscholen zullen deze verschillende dansstijlen aanbieden, zoals Global Dance Centre in Amsterdam, Juvat Dance Academy in Zaandam, in Brabant kun je o.a. terecht bij Flexxn Dance Academy in Eindhoven en dansschool EigenWijZ-R in Oosterhout.  
 
Weet jij nog een leuke dansstijl, die we hierboven niet hebben benoemd en waar je deze stijl kunt beoefenen? Laat het ons weten!