Fruit: dikmaker of niet?

Sport & gezondheid door Miranda
De laatste tijd wordt fruit in de wandelgangen als ongezond bestempeld, omdat deze dikmakend zou zijn. De meningen zijn hierover verdeeld, wat veel verwarring veroorzaakt. Is fruit nu gezond? Of kun je het beter laten staan?

Iedereen staat vrij om zijn eigen mening te vormen over voedingsmiddelen. Ik kijk naar de feiten en bedenk dan met welke stelling ik het eens ben of niet. In dit geval kan ik me voorstellen waar de verontrustende gedachten vandaan komen. Maar toch moet ik echt vaststellen dat fruit een hartstikke gezond voedingsmiddel is, waar je, mits je er goed mee om gaat natuurlijk, niet van aankomt.


Een stuk fruit bevat ten opzichte van andere voedingsmiddelen weinig calorieën. Zo bevat een appel bijvoorbeeld 56 calorieën en een sinaasappel 46. Van het aantal calorieën in een stuk fruit zal je dus niet zo snel aankomen. De reden dat sommige bronnen melden dat fruit een dikmaker is, is om de hoeveelheid suiker dat een vrucht bevat.

Suiker
Klopt, fruit bevat veel enkelvoudig suiker (net zoals gewone suiker). In fruit zitten twee soorten suikers namelijk fructose en glucose. Fructose wordt, als je glycogeenvoorraad in je lever vol is (zo slaat je lichaam suikers en koolhydraten op), omgezet in vet. In een appel, peer of aardbeien zit meer fructose dan glucose. In de ochtend zijn je glycogeenvoorraden in je lever vaak nog niet vol, dus kun je deze fruitsoorten dan het beste eten. Ook voor of na het sporten is het goed om fruit te eten, dan gebruikt je lichaam dit namelijk als energie.


Naast suiker bevat fruit veel vezels en vitaminen. Vitaminen zijn essentieel voor je lichaam om al zijn functies uit te kunnen voeren, en de vezels zorgen voor een goede stoelgang. Deze vezels zorgen er ook voor dat het stukje fruit dat je gegeten hebt langzaam verteerd wordt door je lichaam, wat ervoor zorgt dat je bloedsuikerspiegel goed gereguleerd wordt. Dit betekent dat je er niet zo moe van wordt als van geraffineerde suiker.

Conclusie
Om het even samen te vatten bevat fruit dus gezonde suikers, veel vezels en ontzettend veel vitaminen en mineralen. Allemaal onderdelen die je lichaam nodig heeft om al zijn functies, ook vetverbranding dus, uit te voeren. Een gezonde twee stuks fruit per dag zijn dus essentieel voor je lichaam en je gezondheid! Het is verstandig je fruitinname te beperken tot twee á drie stuks per dag en probeer de fruitsoorten zoveel mogelijk te variëren. Naar mijn mening is er nog niemand dik geworden door het eten van teveel fruit, dus 'snoep verstandig, eet een appel!'

Veel succes!
 
Wat is jouw mening over het eten van fruit?

Lees ook de vorige artikelen van Miranda over gezond eten en afvallen!
________________________________________________________________________________________

Miranda (22) is studente Voeding & Diëtetiek aan de Haagse Hogeschool en voorziet ons van de laatste tips en trucs op het gebied van diëten en afvallen. Voordat Miranda aan haar opleiding begon geloofde ze alles wat op voedingsmiddelen gezet werd. Producten met light, gezond en zoveel procent minder vet waren in haar kast te vinden. Inmiddels weet ze wel beter en wil ze dit met jullie delen.

Naast haar opleiding voorziet zij gasten op verschillende feesten van drankjes en hapjes om wat extra bij te verdienen en is zij gek op shoppen, lekker (en gezond) eten en haar vriendinnen!