Geheim ontrafeld: snuiven of snuiten, wat is beter?

Sport & gezondheid door Michelle Habets

Een discussie die al jaren loopt rond het griepseizoen: moet je bij een loopneus je neus ophalen of snuiten? Natuurlijk zijn beide opties geen pretje, maar werkt nu beter tegen je verkoudheid? Wacht even voordat je naar de drogisterij holt voor tissues en neusspray, want wij zochten het voor je uit. En van het antwoord zal niet iedereen blij worden.

Lees ook: Van deze 10 voorwerpen in huis kun je griep krijgen

Snuiten

Je maakt absoluut geen vrienden als je iedere minuut je neus ophaalt. Door je neus te snuiten ben voor een tijd van die vervelende loopneus af, dus waarom niet? "Wie zijn snot met hard snuiten wegblaast, bouwt overdruk in de neus op”, vertelt René Poublon, kno-arts, aan de Volkskrant. "Zo ontstaat de kans dat snot de verkeerde kant op schiet en in een bijholte belandt. De neus en holtes staan immers in een open verbinding met elkaar. Daardoor ontstaat de kans op een bijholte-ontsteking", vertelt hij verder. No thanks, een bijholte-ontsteking slaan we liever over!

Snuiven

Dan toch maar onsmakelijk je snot de ganze dag opsnuiven? Echt charmant is het niet, maar toch doen we dit iedere dag. "Normaal hebben wij in onze neuzen een stroompje snot dat rustig van voor naar achter krabbelt richting de keel. We slikken dat door en het slijm, gemengd met opgevangen stof, beestjes en andere rommel, wordt vervolgens in het zoutzuur van onze magen geneutraliseerd", vertelt huisarts Geert-Jan van Holten aan de Telegraaf. Door je neus op te halen, laat je de natuur zijn eigen gang gaan.

Het antwoord

Alles bij elkaar opgeteld is het dus beter om je neus... *trommelgeroffel * op te halen! Niet iedereen zal in de lucht springen van dit antwoord, vooral je omgeving niet. Maar als je je neus snuit kun je een verkoudheid groter maken dan het eigenlijk is. Toch liever snuiten dan snuiven? Kies dan voor een papierenzakdoek en probeer ook tijdens het snuiten van je neus niet te veel kracht te zetten.

via GIPHY

Lees ook: Dit is waarom thuis poepen zo veel makkelijker gaat