17 tips om verkoudheid te lijf te gaan

Lichaam door Marleen_S
Het is alweer volop herfst in ons koude kikkerlandje en dat betekent dat ook die hardnekkige verkoudheid op de loer ligt. Geen zin in dat gekuch, genies en gesnotter tot je erbij neervalt? Ze.nl speelt voor zuster en geeft advies!

 
Je dokter zie je eigenlijk nooit – serieus, was het nou een hij of een zij? – behalve als de temperatuur onder het vriespunt daalt. Want dan schiet jouw gezondheid ook meteen dertig stappen achteruit. Ziek, zwak en misselijk begeef jij jezelf onder de mensen, maar eigenlijk is er één ding dat helpt. En dat is…euhm… ja dat weet je eigenlijk niet zo goed. Wacht nog even met het inslaan van Vaporub en neusspray, wij geven je tips!
 


Voorkomen is beter dan genezen

Voorkomen is beter dan genezen, dus allereerst leggen we je uit hoe je zo'n très irritante verkoudheid kunt voorkomen.

Was je handen wat vaker dan normaal tijdens het snotterseizoen. Het liefst ook met een desinfecterende zeep. Mensen niezen van nature nu eenmaal graag in hun handen, hoesten zonder hand voor hun mond – euhm, iel? – en smeren hun snot nog net niet af aan de tafel. Handen schudden en kusjes geven: het zijn de grootste bronnen van bacteriën. Wassen, wassen en nog eens wassen.
 
Vermijd stress! Dit is een echte killer als je al een kwakkelende gezondheid hebt. Doe het rustig aan op je werk, neem geen grote beslissingen en zet je sociale leven even op een laag pitje. Wees lief voor jezelf en plan vooral veel me time in.

 
Ook al moet je er niet aan denken om van die bank te komen: een goede workout doet wonderen. Je bloedsomloop blijft lekker op gang en door de hormonen die je lichaam aanmaakt, krijg je een oppepper. Let op: ga niet dertig rondjes rennen in het park als je al dikke koorts hebt. Dat is dan weer niet goed.
 
Ook je huis moet je lekker schoonhouden. Het is bijna onmenselijk, maar zet wat vaker je slaapkamerraam op een kier. Bijvoorbeeld voordat je naar je werk gaat. Bacteriën verblijven graag in warme, broeierige ruimtes dus luchten die handel.
 
Het is niet bewezen dat vitamine C de verkoudheid echt verhelpt, maar het doet in ieder geval wel veel goeds voor je weerstand. Sla die pepernoten wat vaker af en kies voor een vers sapje uit eigen keuken. Ook groene groentes helpen je weerbaarder te worden.

Eerste Hulp Bij Algehele ellende

Toch geveld door een stevige verkoudheid? Wees gerust, je bent nu niet gelijk gedoemd om als een zombie de herfst door te strompelen. Er zijn een hoop dingen die jou van je kwaaltjes kunnen afhelpen. Dit is de spoedcursus E.H.B.A: Eerste Hulp Bij Algehele ellende.

Het is beter om aspirines en andere medicijnen zo goed als het kan te vermijden, maar heb je het zwaar te pakken, bouw dan direct een ‘spiegel’ op. Dit doe je door ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds twee aspirines in te nemen. Bij een aankomende griep vervang je één aspirine door een ibuprofen. 

Als de bacterie zich dan toch een weg heeft gebaand ondanks al jouw goede voorbereidingen, doe je dan tegoed aan een lekkere kop kippensoep. Dat dit helpt, heeft onderzoek zelfs aangetoond!
 
Ook verse gember en knoflook hebben een helende werking op je lichaam. Door de pittigheid worden ziektekiemen gedood. Kook het in water en drink het als thee of stop er extra veel van in je pasta of kipgerecht.
 
Last van hoestbuien? Vermijd dan producten zoals yoghurt, melk en brood. Je gaat hier extra slijm van aanmaken wat het hoesten alleen nog maar moeilijker maakt. Een tip voor tijdens het kuchen: maak van je handen een kommetje om je mond, haal diep adem en kuch maar één keer kort. Herhaal dit twee of drie keer en je ligt niet blauw aangelopen naar zuurstof te happen.
 
Een ui naast je bed en een natte handdoek over de verwarming helpt om de luchtwegen vrij te maken!

Het sleutelwoord van beter worden is stomen. En dan niet één keertje, nee, drie keer per dag. Je holtes blijven zo leeg waardoor bacteriën zich niet kunnen nestelen. Gooi een beetje Vaporub of iets anders van menthol in het water en alles wordt van binnen gereinigd.

Wat goed helpt tegen koorts is om er juist op uit te gaan. Huh, maar dan vat je toch kou? Dat is een grote misvatting. Ziek word je door een bacterie, niet door de kou. Wel moet je je warm aankleden als het buiten kouder wordt, want je weerstand kan er wel omlaag van gaan. (Dus ja, die ballerina’s moeten uit, de UGGS aan). Daar kun je dus weer ziek van worden. En zo is het cirkeltje rond.
 
Heb je keelpijn? Drink dan juist geen thee, maar eet ijsjes! De koelte verlicht de pijn. Heb je heel erg last? Gorgel dan twee keer per dag met zonnebloemolie. De olie werkt als een tiet de bacteriën uit je lijf. Het is misschien ranzig, maar na drie dagen merk je resultaat!

Je keel warmhouden tegen keelpijn helpt ook. Dus hup doe die sjaal om en vermijd lage decolletés.

Slapen gaat heel lastig als je verkouden bent (lees: al het snot lijkt wel cement) en door te gaan liggen, wordt het alleen nog maar erger. Spray voordat je gaat slapen met een zoutoplossing en doe ontspanningsoefeningen.

Heb je heel erg last van hoofdpijn en doet het pijn als je op je jukbeenderen drukt en op je ogen? Dan heb je waarschijnlijk voorhoofdsholteontsteking. Daar kun je vrij weinig aan doen, behalve een antibioticakuurtje bij de dokter halen. Wacht hier niet te lang mee, want deze ontsteking laten zitten voor wat het is, is heel slecht voor je.

Tijdens een verkoudheid verlies je veel vocht. Houd je vochtgehalte op peil door veel thee en water te drinken.
  
Wat doe jij als je last hebt van een stevige verkoudheid? Heb jij nog een Gouden Tip?