Gestreste vrouwen ruiken onbetrouwbaar

Lichaam door Kristie
'Huh, lees ik dat goed?', horen we je denken. Ja, want uit onderzoek blijkt dat de lichaamsgeur van iemand de perceptie van mensen kan veranderen. Dus ben je gestrest? Dan vinden mensen jou sneller onbetrouwbaar...

Uit onderzoek van tijdschrift PLOS ONE, blijkt dat de geur van zogenaamd 'stresszweet' anders is dan de geur van sportzweet of hitte. Zweet van bijvoorbeeld hardlopen of een dag op het strand liggen wordt geproduceerd door één bepaalde zweetklier, terwijl stresszweet van twee klieren komt. Als die vloeistoffen die zich dan mengen, zal dit niet bepaald lekker ruiken, vooral niet als ze zich met bacteriën op de huid mengen. Kortom: de geur van zweet bij stress heeft een andere geur dan 'normaal' zweet door bijvoorbeeld sporten.


Er zijn drie oorzaken van lichamelijk zweten: lichamelijke inspanning, hitte en stress. Stresszweetexpert (wat een beroep) Sus Biehle-Hulette verklaart: "Zweet door stress is de slechtste geur van alle geuren die je kunt hebben. Dit zweet kan op elk moment van de dag onverwachts optreden, en het is vaak een vicieuze cirkel."

Onderzoekers hebben het effect van zweet op emotionele toestanden en hersenactiviteit al wel bestudeerd, maar ze hebben nog nooit gekeken naar de gevolgen op sociaal gebied. Dit is de eerste keer dat de zweetlucht dus zou zorgen voor uitspraken over gestreste vrouwen. Ze zouden niet zelfverzekerd, onbetrouwbaar en ondeskundig overkomen, aldus Daily Mail.

Het onderzoek

Het onderzoeksteam nam monsters af van drie verschillende soorten zweet, bij 44 vrouwelijke (zweet)donoren. Hierbij hebben ze gekeken hoe de geuren de waarneming van mensen kan beïnvloeden.


Alle vrouwen gingen door een test, deze bestond uit vijf minuten ergens een mening over geven, vijf minuten hoofdrekenen en vijf minuten spreken in het openbaar. Bij elke activiteit werd een monster van zweet afgenomen. Na deze test mochten ze vijftien minuten op de hometrainer, zodat de onderzoekers ook een monster van het sportzweet hadden. Een paar van deze monsters werden gemengd met deodorant. Vervolgens gingen ze kijken wat de geuren met de perceptie bij anderen deed. Dit deden ze, door aan 120 mannen en vrouwen een video te laten zien waarop iemand alledaagse dingen uitvoert. Denk bijvoorbeeld aan het huishouden of kantoorwerk. 

Wat blijkt nu? De zweetgeuren waar deodorant bij is gedaan, worden betrouwbaarder en bekwamer ingeschat dan de geuren zonder deodorant. De onbewerkte geuren werden al snel bestempeld met het woord 'gestrest'.

Wij vinden het vrij apart. Wat denk jij? Beoordeel jij iemand (onbewust) snel op geur?