Krijg je hoofdpijn door weersverandering? Dit is waarom

Lichaam door Jeanine

Begint jouw hoofd ook te bonzen zodra het weer omslaat? Dan ben je zeker niet de enige. Weersverandering betekent namelijk niet alleen een upgrade van je kledingkast, maar voor sommigen is het ook echt een pain in the ass.

Lees ook: Hoofdpijn door wijn? Dit is de boosdoener

Druk op je hoofd

Heel peaceful, die vallende blaadjes, maar voor sommige mensen is de weersverandering minder prettig. Al snel voel je druk op je hoofd en ja hoor: een stevige hoofdpijn is het gevolg. Het kan bij enkelen zelfs uitlopen in een migraineaanval. Ah, de wonderen van Moeder Natuur…

Waardoor ontstaat het?

Die hoofdpijn ontstaat niet zomaar. Wanneer het weer omslaat, daalt de barometrische druk heel snel, oftewel de luchtdruk. Dit heeft als gevolg dat de lucht in je bij- en voorhoofdsholten uitzet. Er komt dan meer druk te staan op je bloedvaten, met een stevige headache als cadeau. Luchtdruk is niet het enige natuurlijke verschijnsel dat hoofdpijn kan veroorzaken. Een hoog vochtpercentage, snel stijgende temperaturen, onweer, storm en regen kunnen ook de kloppingen in je hoofd veroorzaken.

Klachten verzachten

Kun je er iets tegen doen? Het antwoord is heel simpel: nee. Helaas zijn we nog niet zo ver dat we het weer kunnen veranderen en dit kunnen voorkomen – hoewel dat waarschijnlijk maar goed is ook! Er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen om het allemaal iets aangenamer te maken.

  1. Drink veel water om gehydrateerd te blijven. Vul bijvoorbeeld een bidon met water en houd die bij je, zodat je jezelf eraan kunt herinneren.
  2. Ga (mits het niet stormt) even naar buiten voor wat frisse lucht.
  3. Je hoofd masseren of een paar minuten een icepack er tegenaan houden kan ook helpen.
  4. Oud maar goud: leg je telefoon weg. Staren naar een fel scherm is niet heel bevorderlijk voor je hoofdpijn.

Lees ook: Nee hè: je kan allergisch zijn voor kou