Nee hè: je kan allergisch zijn voor kou

Sport & gezondheid door Roos

Wanneer je weereens blauwbekkend op de fiets zit en wenst dat het weer zomer is, kunnen we je verzekeren dat het ook erger kan. Voor ons is de kou namelijk alleen irritant, maar er zijn ook mensen die allergisch zijn voor de kou. En dan zit je pas echt met de gebakken peren als het kwik tot beneden nul zakt.

De allergische reactie die sommige mensen krijgen van de kou wordt ook wel 'koude urticaria' genoemd. Mensen die deze allergie hebben, krijgen fysieke klachten bij lage temperaturen, zoals huiduitslag en netelroos, vermoeidheid, angst, hoofdpijn, een piepende ademhaling of gewoon moeite bij het ademhalen. Ongeveer 15 tot 25 procent van de wereldbevolking krijgt op een zeker moment in hun leven een allergische reactie op de kou. Gelukkig gaat het vaak ook weer vanzelf over.

Maar hoe weet je nu of je zelf allergisch bent voor de kou?

1. Je handen zijn gezwollen

Gezwollen handen op duizend dingen kunnen wijzen, maar heb je vaak gezwollen handen als je in de kou bent geweest? Dan kan het weleens zijn dat je allergisch bent. 

2. Je huid wordt rood

Hoewel iedereen in koude temperaturen wel een gezonde blos op de wangen krijgt, gaat die blos bij mensen met een allergie vaak niet meer over. Het resultaat? Non stop een rode toeter. Dan weet je hoelaat het is. Bij sommige mensen worden de symptomen erger als ze van de kou weer in de warmte komen. 

3. Je krijgt plots last van netelroos

Een allergie voor de kou kan lijken op een voedselallergie. Onder andere zwelling, jeuk en andere huidveranderingen zijn typisch voor koude urticaria. De allergische reactie van je huid kan zelfs zo erg worden, dat er plots netelroos opspeelt.

4. Je voelt je duizelig

Wanneer je een ernstige vorm van kou-allergie hebt, kun je je zelfs duizelig en licht in je hoofd voelen. Heftig! Dit kan zelfs gebeuren als je bijvoorbeeld in een koud zwembad duikt. En in tegenstelling tot andere symptomen die gewoon vervelend zijn, kan dit zelfs gevaarlijk zijn. Oei.

Lees ook: Heersende griep? Zo voorkom je dat je aangestoken wordt door collega's

Beeld: Unsplash