Heersende griep? Zo voorkom je dat je aangestoken wordt door collega's

Sport & gezondheid door Laura

Het lijkt wel alsof je haast niet kunt ontkomen aan de griep of verkoudheid in het begin van de herfst. Eigenlijk is het bijna altijd een ander die je aansteekt. Kijk en luister maar eens naar je collega’s. Als het halve kantoor loopt te snuiten en snotteren, dan ben jij vanzelf aan de beurt. Toch? Er zijn wel een paar dingen die je kunt doen om zoveel mogelijk te voorkomen dat jij aangestoken wordt.

aangestoken verkouden collega's

Cliché, maar waar: voorkomen is beter dan genezen. Liever pas je een paar trucjes toe dan dat je een paar dagen thuis of op kantoor je longen uit je lijf hoest en je haren uit je neus. Volg deze adviezen op:

Was je handen zo vaak mogelijk

Natuurlijk was je je handen al netjes na je toiletbezoek en voor het eten. Doe het nu nóg veel vaker en veel langer. Was je handen grondig en met veel zeep voor minstens 20 seconden lang. Vergeet ook niet de plekjes tussen je vingers en onder je nagels.

Lees ook: Slaap hiermee en je keelpijn is de volgende dag verdwenen

Blijf van je gezicht af

Wanneer je naaste collega’s verkouden zijn, zitten de ziekteverwekkers overal. Ja, óók als ze heel netjes hun hand voor hun mond houden terwijl ze hoesten of niezen. Door de kracht worden onzichtbare deeltjes alle kanten opgestuurd. Van de tafel, het bureau, de telefoon, de deurklink, de afstandsbediening (et cetera, et cetera) komt het gemakkelijk op je handen. Als je vaak aan je gezicht zit met je handen, bereiken de ziekteverwekkers jouw mond en neus in no time.

Deel geen eten, bestek of bekers

Misschien een inkoppertje, maar zonder na te denken kun je op de werkvloer snel in contact komen met de ziekteverwekkers van een collega. Even een mes lenen of een slokje drinken proeven… liever niet.

Ontsmet je bureau

Koop een pak desinfecterende doekjes en maak je werkplek hier twee keer per dag mee schoon. Je bureau, computerscherm, computermuis, toetsenbord en overige kantoorartikelen. Maak de hele boel zo steriel als het ziekenhuis. Vergeet ook je mobieltje niet: hier krioelen doorgaans meer bacteriën dan op een gemiddelde wc-bril…

Denk aan je weerstand

Kleed je warm, eet en drink voldoende vitaminen, laat alcohol eventjes staan, sport regelmatig en zorg voor tenminste acht uur slaap per nacht. Zwarte of groene thee met citroen en honing is een echte krachtpatser tegen opkomende verkoudheid. Zo verhoog je gemakkelijk je weerstand en voorkom je dat de griep jou de das omdoet. 

Best goed te doen, toch? Succes ermee!

Lees ook: Koude handen? Hierdoor komt het en zo los je het op

Bron: HLN