Verhoog je weerstand met de juiste voeding

Eten door Miranda
Het wordt weer koud en regenachtig buiten en iedereen om me heen krijgt weer last van griepjes en verkoudheden. Door bepaalde voedingsmiddelen te eten, verhoog je je weerstand en blijf je die griep de baas!

Als je niet de hele winter snotterend en hoestend wilt doorbrengen is een sterk immuunsysteem ontzettend belangrijk. Als je een goede weerstand hebt voorkom je ziekten, allergieën en infecties. Natuurlijk zijn er een aantal voedingsstoffen die specifiek helpen bij het opbouwen van een sterk immuunsysteem, namelijk:

Vitamine C
Vitamine C is een van de belangrijkste vitaminen voor een goede en gezonde weerstand. Het lichaam heeft geen voorraad van deze vitaminen, dus we moeten zorgen dat we deze elke dag met ons voedsel binnen krijgen! Vitamine C zit vooral in verse vruchten en groenten. Begin de dag dus maar lekker met een stuk fruit.


Vitamine B, tomaten en watermeloen

Onze witte bloedcellen hebben een belangrijke functie in ons immuunsysteem. Ze zorgen er namelijk voor dat ons lichaam slechte binnendringers zoals bacteriën uitschakelt. Vitamine B is een belangrijke voedingsstof voor onze witte bloedcellen en dus zeker ook belangrijk voor je weerstand! Om je witte bloedcellen te beschermen kun je ook veel watermeloen of tomaten eten. Deze bevatten namelijk de stof lycopeen, die je witte bloedcellen beschermt.

Kaneel
De stoffen in kaneel versterken onze weerstand enorm. Kaneel is vooral handig tegen virusinfecties zoals verkoudheid en griep. Maak een appeltje uit de oven met kaneel en gooi die snotlap maar in de vuilnisbak! Kaneel heeft ook nog een ontsteking verminderende werking en kan zelfs symptomen als diarree en misselijkheid doen verminderen.

Oregano
Sommige kruiden schijnen supergoed voor ons immuunsysteem te zijn. Oregano schijnt veel kankerbestrijders en anti-oxidanten te bevatten. Een eetlepel oregano heeft net zo veel anti-oxidanten als een appel!  

Eiwitten
Ook eiwitten zijn erg belangrijk om gezond te blijven! Eiwitten zijn namelijk bouwstoffen voor je lichaamscellen. Je lichaam heeft dus ook eiwitten nodig om cellen te maken die ons lichaam beschermen tegen bacteriën en infecties. Eet dus veel vis, vlees, eieren en noten als je ziek bent!

Noten
Eet voldoende noten tijdens de winter. Noten zijn namelijk een goede bron van vitamine E, wat een belangrijke voedingsstof is voor je afweersysteem. Er zit ook selenium in noten wat er voor zorgt dat virussen niet vermenigvuldigen in je lichaam!

Er zijn nog veel meer voedingsmiddelen te noemen die een bijdrage leveren aan een gezonde weerstand. Het is belangrijk veel groenten en fruit te eten en ook voldoende rust te nemen. Vermijd stress, alcohol en suiker en geniet van een gezonde en snotvrije winter!

Succes!

Lees ook de vorige artikelen van Miranda over gezond eten en afvallen!Miranda (22) is studente Voeding & Diëtetiek aan de Haagse Hogeschool en voorziet ons van de laatste tips en trucs op het gebied van diëten en afvallen. Voordat Miranda aan haar opleiding begon geloofde ze alles wat op voedingsmiddelen gezet werd. Producten met light, gezond en zoveel procent minder vet waren in haar kast te vinden. Inmiddels weet ze wel beter en wil ze dit met jullie delen.

Naast haar opleiding voorziet zij gasten op verschillende feesten van drankjes en hapjes om wat extra bij te verdienen en is zij gek op shoppen, lekker (en gezond) eten en haar vriendinnen!

Voor meer voedingsblogs van Miranda, kijk even op haar persoonlijke website, cocooncrash.nl!